Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft gisteren namens de regering exemplaren van de Heilige Koran overhandigd aan de overkoepelende moslimorganisaties in Suriname. De Korans zijn gedoneerd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een land waarmee Suriname een hechte en vruchtbare samenwerking onderhoudt. De organisaties ontvingen elk een set van drie exemplaren, bestaande uit een versie in de Arabische taal, Arabisch-Engels en Arabisch-Nederlands.
Er waren vertegenwoordigers van verschillende organisaties aanwezig zoals de Madjilies Moeslimien Suriname, Surinaamse Islamitische Vereniging, Surinaamse Moesliem Associatie, Islamitische Federatie Suriname, Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname, de Religieuze Vereniging Sahabutal Islam, Algemeen Hadj Comité Suriname, Teratai Training & Consultancy en Nurusshobri Islamic Foundation of Suriname. Minister Ramdin verontschuldigde zijn collega Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, die ook aanwezig zou zijn geweest voor de overhandiging maar vanwege werkzaamheden in het binnenland verhinderd was.
De bewindsman uitte grote dankbaarheid aan de VAE voor dit gebaar en sprak de hoop uit dat het de waardering zou krijgen die het verdient. Hij benadrukte verder dat het ministerie van BIBIS de ontwikkeling van Suriname ondersteunt door middel van activiteiten zoals deze. “Wij maken deel uit van de wereld en die wereld kijkt ook naar ons, hoe wij ons presenteren,” voegde de minister toe. “Het is aan ons om het verhaal te vertellen of soms corrigerend op te treden, omdat je geen verkeerde indruk wilt achterlaten.”
Het gaat om 500 heilige boeken die het ministerie heeft ontvangen vanuit de ambassade in Marokko, en die verder gedistribueerd zullen worden onder de overkoepelende moslimorganisaties. Ook zullen een aantal exemplaren voor algemeen gebruik worden geschonken aan de universiteit en andere onderwijsinstellingen. “Hoe meer mensen kennis dragen, hoe meer begrip er ontstaat. Onbegrip creëert onnodige misverstanden die moeilijk kunnen worden rechtgezet wanneer je beter geïnformeerd bent,” betoogde de bewindsman.
Verder legde de minister uit dat het belangrijk is dat het ministerie goede relaties onderhoudt met religieuze organisaties, ongeacht de denominatie, vanwege het feit dat Suriname een multiculturele, multi-etnische en multireligieuze samenleving is. Hij benadrukte dat de Surinaamse diversiteit erg positief is en dat de inwoners van Suriname een hoge mate van tolerantie en acceptatie tonen, wat leidt tot een samenleving gebaseerd op solide morele waarden en normen.
De BIBIS-minister benadrukte dat het belangrijk is om aan de wereld te laten zien hoe een kleine samenleving met een hoge mate van diversiteit toch tolerantie en vreedzaamheid kan bewerkstelligen zonder conflicten. Hij stelde dat wij het tegenovergestelde moeten zijn van wat er in de wereld gebeurt, zoals het verbranden van heilige boeken en religieuze gebedshuizen. “We mogen daar absoluut niet aan meedoen.”
“Wij hebben altijd benadrukt dat we respect hebben voor elkaars cultuur en culturele uitingen. Het is belangrijk dat we dat nadrukkelijk uitdragen, omdat de wereld naar ons kijkt hoe wij omgaan met deze fundamentele rechten in de samenleving,” benadrukte de minister.
Na de overhandiging van de Korans aan de aanwezige organisaties vervolgde de minister de vergadering waarin het buitenlands beleid werd besproken. De aanwezige organisaties stelden vragen met betrekking tot onder andere visumaanvragen voor het vervullen van de Hadj verplichting en deelname aan conferenties en projecten in het buitenland. Ook werd er gesproken over ondersteuning vanuit de Islamic Development Bank (IsDB) en op het gebied van onderwijs en beurzen. De aanwezigen droegen ook voorstellen aan voor mogelijke oplossingen.