Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft vandaag de Franse ambassadeur uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie. De Franse ambassadeur is echter niet aanwezig en zal het gesprek moeten plaatsvinden met de Chef de Poste, die op dit moment aanwezig is.
Het geval van de achtjarige Imarcio Afie, die verdwaald was in het bos, zal onderwerp van gesprek zijn. “Ik wil niet vooruitlopen op zaken, maar het doel van dit gesprek is om te praten over waarom het zolang duurt voordat er besluitvorming komt van hun kant,” zei minister Ramdin gisteren tegen journalisten voorafgaand aan de Raad van Ministersvergadering.
“We hebben alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden lag om toestemming te krijgen voor de manschappen van het Nationaal Leger om het grondgebied van de Fransen te betreden en te helpen bij de zoekactie, maar dit is nooit gerealiseerd. Ik was niet in het land, maar heb de Franse autoriteiten verzocht haast te maken. We hebben drie keer diplomatieke nota’s gestuurd over deze kwestie, maar ze hebben niet al te snel gereageerd op ons verzoek,” aldus de bewindsman.
Ramdin is zich er ook van bewust dat besluiten niet worden genomen in Frans-Guyana, maar in Parijs. “Ik heb ook aangegeven dat als het te lang duurt, ik zelf contact zou opnemen met Parijs. Toen werd er gevraagd naar de overeenkomst die hiervoor van toepassing zou zijn, en ik heb snel laten weten dat het de overeenkomst van 2006 betreft die is gesloten voor samenwerking in het grensgebied,” deelde hij mee.
De hoogste functionaris van BIBIS liet ook weten dat er zowel formeel als informeel alles aan gedaan is om onze mensen te laten helpen bij het opsporen van het kind. “Ik kan niet zeggen dat ze het geweigerd hebben, maar er is geen toestemming verleend. Ik heb de Fransen ook laten weten dat dit als een humanitaire overweging moet worden beschouwd en niet in termen van eerst afspreken hoe en wat,” merkte hij op.
Ramdin respecteert de nationale territoriale soevereiniteit van Frankrijk en daarom konden we niet verder gaan. “We moeten duidelijk maken dat de jongeman uit zichzelf terecht is gekomen. We hebben druk moeten uitoefenen, maar het moet wel netjes blijven.”
Minister Ramdin vindt het vreemd en vervelend hoe het is verlopen. “We moeten echter lering trekken uit wat er is gebeurd. We kunnen niet zeggen dat de samenwerking met de Fransen verstoord is, maar als dit zich herhaalt, zal dat wel het geval zijn,” aldus Ramdin.