Traditionele gezagdragers van het Cotticagebied hebben zondag tijdens een krutu hun bezorgdheid geuit over het nietig verklaren van de Amnestiewet van 1989 door het Constitutioneel Hof eerder deze maand. Met deze stap kunnen de betrokkenen tijdens de Binnenlandse Oorlog vervolgd worden indien hun schuld bewezen wordt.
Het traditioneel gezag dat in het dorp Moengotapoe bijeen is gekomen wil weten op basis waarvan het CHof tot dit besluit is gekomen. Volgens hen heeft de wet een bepaald doel gehad dat voor een stukje orde en rust heeft gezorgd in onze samenleving. De aangenomen Amnestiewet is naar zeggen van kapitein Mezak Banwarie veel ouder dan het hof. Zij hebben de drie machten van het land opgeroepen om alles eraan te doen om de rust en orde te bewaren in de Surinaamse samenleving.
De gezagdragers hebben president Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk opgeroepen om ervoor te zorgen dat de rust die er nu is, blijft. Zij hebben geen bemoeienis hiermee, maar zij hebben de leiding van het land in handen. “Vandaar dat wij hen oproepen.” Zij zeggen verder dat het ons niet meer moet overkomen zoals in de jaren 80. Het gehele binnenland is hiervan de dupe geweest, aldus kapitein Michel Poina.
Verder voegde kapitein Hugo Bron eraan toe dat de toenmalige leiders precies hebben gedaan wat ze moesten doen. Persoonlijk was hij ook betrokken bij de Binnenlandse Oorlog en kan nog alles voor de geest halen over hoe zaken toen zijn verlopen. Ook roept hij op tot kalmte, maar vraagt de regering om daarin het voortouw te nemen. Unaniem is tijdens de krutu duidelijk aangegeven dat het niet zo moet zijn dat Paramaribo besluiten neemt zonder andere gerespecteerde autoriteiten te raadplegen.
Na de krutu zijn de aanwezigen massaal getogen naar het Monument van Moiwana. Daar zijn rituelen verricht en is gevraagd dat de voorouders en ook de overledenen kracht en wijsheid geven, maar ook moeten helpen om de nodige orde en rust te brengen.