De inheemse gemeenschap leeft momenteel in onrust en is ongeduldig over de situatie in Pikin Saron. Verschillende inheemse organisaties en familieleden van de overleden strijders, Wolfjager en Dijksteel, hebben gisteren een petitie ingediend met betrekking tot de omstandigheden van de inheemse gemeenschap. Precies drie maanden geleden braken er onlusten uit in het dorp Pikin Saron, waarbij de twee eerder genoemde heren om het leven kwamen.
Tijdens deze actie vroegen zij de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, om de regering te verzoeken meer aandacht te besteden aan het vraagstuk van de grondenrechten. Audrey Christiaan uit haar bezorgdheid over het voortdurende indienen van petities en verzoeken door de inheemse gemeenschap bij de regering, zonder zichtbare resultaten. In de recent ingediende petitie is ook het Kaliāna en Lokono vonnis opgenomen, waarvan de regering nog steeds geen uitvoering lijkt te geven.
Christiaan benadrukt dat de regering de indruk wekt dat de inheemsen niet serieus worden genomen of gehoord. Tevens wordt de regering opgeroepen om vijf van de inheemse medeburgers in vrijheid te stellen. Sinds de ongeregeldheden van 2 mei zijn de betrokken heren nog steeds niet vrijgelaten. De familieleden van de overledenen, Wolfjager en Dijksteel, pleiten voor een onafhankelijk forensisch onderzoek.
Volgens hen hebben ze weinig vertrouwen in het onderzoek dat wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie. Daarom doen ze een verzoek voor een alternatief onderzoek.
DNA-voorzitter Marinus Bee heeft alle DNA-leden opgeroepen om quorum te verlenen om de wet vandaag in behandeling te nemen. Al enkele keren zijn er pogingen gedaan de wet ter sprake te brengen in het parlement.
De deskundigen die verantwoordelijk waren voor het opstellen van de initiatiefwet, hebben aangegeven, dat er geen verdere correcties of aanpassingen nodig waren en dat alle betrokken partijen waren opgenomen in de ingediende versie van de wet. Gedurende de afgelopen maanden hebben de inheemse en tribale gemeenschappen ook hun ongenoegen geuit over zowel de tijdsduur als de behandeling van het vraagstuk van grondenrechten in de wet.
Volgens de aanwezige inheemse vertegenwoordigers worden er tal van belangen behartigd, waarbij de inheemse gemeenschap over het hoofd wordt gezien. De bewoners van Pikin Saron voelen zich wanhopig, omdat hun vrijheid beperkt is en hun manier van leven verstoord is, wat het voorzien in de behoeften van hun gezinnen bemoeilijkt.
De traumatische herinneringen aan de onrust van 2 mei hebben een blijvende impact op de samenleving. In de gebieden worden nog steeds activiteiten uitgevoerd onder streng toezicht van militairen en politieagenten, wat de leefomstandigheden voor de bewoners onaangenaam maakt.
De inheemse gemeenschap heeft zich niet enkel onder deze regering ingezet voor hun grondenrechten. Het is cruciaal dat de punten die zijn uiteengezet in de petitie worden gerealiseerd. De focus ligt nu op de regering, en de vraag is of zij de Grondenrechtenwet vĆ³Ć³r 25 mei 2025 zullen aannemen. De inheemse bevolking kan niet langer wachten.