Oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse zal aanwezig zijn om de uitspraak aan te horen van het Hof van Justitie in het hoger beroep van het 8-decemberstrafproces. Dat liet hij gisteren weten aan journalisten. Hij zegt rustig te zullen wachten op de uitspraak van het Hof. Bouterse wil nog niets zeggen over een veroordeling, want er is nog geen besluit vanuit de rechters. Hij zal zich wel neerleggen bij het vonnis van het Hof.
De fungerend president, Dinesh Sewrattan van de raadkamer, liet weten dat een uitspraak in deze zaak niet vĆ³Ć³r het reces mogelijk is, maar na het reces zal plaatsvinden. Hij heeft geen datum aangegeven, maar zegt wel dat het dit kalenderjaar nog wordt. De verdachten worden opgeroepen om de uitspraak aan te horen.
Bouterse zegt dat hij wel groot voordeel heeft als het vonnis in zijn nadeel komt te vallen. “Als ik veroordeeld word, kan ik altijd naar de ‘koning van Suriname’. De koning staat hoger dan de president,” zegt hij lachend. Op de vraag of hij gratie gaat aanvragen, vraagt hij laconiek of hij dat moet doen bij de “koning van Suriname.” Hij liet weten dat hij dit als grap bedoelt.
In zijn ogen is het uitspreken van zijn laatste woord goed gegaan. Hierna zou hij terugkoppelen met zijn advocaat. De leidraad was volgens hem dat er veel aandacht wordt besteed aan deze zaak en de nabestaanden.
“De manier waarop wij alleen maar denken betreur ik niet. Maar die 400 dyukaās in het binnenland, hebben ze geen nabestaanden,” vraagt Bouterse in de rechtszaal. Ook vraagt hij zich af of de politieambtenaren die zijn overleden in het binnenland, ook geen nabestaanden hebben om wie getreurd moet worden?
Bouterse benadrukt dat hij vele keren heeft aangegeven dat het betreurenswaardig is dat vijftien Surinamers het leven hebben gelaten. Een leven verloren is al te veel. Hij is echter ook van oordeel dat het juiste verhaal verteld moet worden.
De oud-legerleider blijft erbij dat het moederland, de voormalige kolonisator, Nederland, de oorzaak is van het geheel en dat die achter het hele scenario zit. Lecturen wijzen dat uit en dat heeft hij de rechters ook voorgehouden. Het feit dat ze een dossier van Suriname hebben weggestopt en pas na 60 jaar dat willen delen, zegt volgens Bouterse heel veel.
Hij is van oordeel dat de dossiers blootgelegd moeten worden. Het is makkelijk om mensen te veroordelen, terwijl andere informatie daar is, merkt hij op. Over 60 jaar is hij er niet meer. “Waarschijnlijk zal de waarnemend pg er wel bij zijn,” merkt hij op.
Bouterse vindt dat er een onredelijke hiƫrarchie is waarbij de zogeheten elite meer tellen. Natuurlijk heeft hij geloof in de rechtsstaat, maar wanneer je aan de andere kant staat dan loopt het anders af, is hij van oordeel.
Een eenvoudig kind zal niet makkelijk hulp krijgen als het niet tot de elite behoort. “Niemand kan zeggen dat ze tegen de rechtsstaat zijn. Als je kritiek hebt, krijg je een granaat onder je auto,” zegt hij.