Er is momenteel geen materiaal beschikbaar voor de basis oogzorg. Jerrel Pawiroredjo, de coördinator van het Suriname Eye Center in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), geeft tegenover Suriname Herald aan dat het ziekenhuis kampt met een tekort aan financiële middelen om de benodigde spullen aan te schaffen voor de basis oogzorg operaties. “Na ‘butbutu’, we ‘butbutu’, we moeten het doen met wat we hebben,” let Pawiroredjo uit.
Het ziekenhuis heeft nauwelijks verbruiks- en gebruiksmiddelen. Pasgeboren kinderen zijn overleden, omdat er geen antibiotica was. Er is te weinig geld voor de zorg, benadrukt hij. Het tekort aan financiële middelen heeft een diepe impact op de zorgsector, waardoor het hospitaal niet in staat is om op een adequaat niveau zorg te bieden aan zijn patiënten.
Pawiroredjo, die zich zorgen maakt, benadrukt dat er niets is veranderd en alles in het ziekenhuis nog steeds in dezelfde benarde staat verkeert. In sommige gevallen moeten mensen zelf hun operatie gebruiks- en verbruiksmiddelen kopen, voordat ze een oogoperatie kunnen ondergaan. Het is ‘butbutu’ in het ziekenhuis, herhaalt hij. Ondanks veel mensen verzekerd zijn, biedt een verzekeringskaartje geen enkele zekerheid in deze situatie.
Het is triest om te zien wat er momenteel gebeurt in de zorgsector, voegt hij eraan toe. Veel zorgpersoneel vertrekt en het wordt steeds moeilijker om de kwaliteit van zorg te handhaven. Deze situatie strekt zich uit over de hele gezondheidszorgsector en niet alleen in ons ziekenhuis, verklaart de coördinator van het Suriname Eye Center.
Er is dringend behoefte aan verbeterde voorlichting over oogzorg, maar helaas ontbreekt het aan de financiële middelen om dit te realiseren. Het opzetten van voorlichtingsprogramma’s vereist ook geld, en als er al geen geld beschikbaar is voor de operaties zelf, is het moeilijk om financiële steun te vinden voor voorlichting, voegt hij eraan toe. Preventieve oogzorg is voornamelijk gericht op voorlichting in de gemeenschap, met name over diabetes en glaucoom.
Personen die een cataractoperatie moeten doen, moeten zelf een bedrag van 250 euro neertellen voor hun eigen verbruiksmiddelen. “Ik heb betaald, omdat ik niet wil dat mijn situatie verslechtert”, zegt een seniorenburger die wachtende is op haar operatie. “Ik betaal liever zelf, dan dat ik maanden moet wachten”, merkt ze op. Het ziekenhuis is niet in staat voldoende lenzen en aanverwante verbruiksmiddelen in te kopen.