Suriname wordt momenteel geconfronteerd met een tekort aan specifieke medicijnen als gevolg van een internationale schaarste. Ook Suriname ondervindt de impact van deze ontwikkeling. In Nederland is er momenteel een recordaantal van 1300 geneesmiddelen dat niet beschikbaar is.
Volgens minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zal Suriname ook de gevolgen ondervinden van de wereldwijde medicijntekorten, aangezien het land een beperkte markt heeft en niet zo aantrekkelijk is voor leveranciers in vergelijking met grote landen zoals Nederland, dat meer dan 17 miljoen inwoners heeft. Dit gebrek aan aantrekkelijkheid heeft Suriname in feite tot een slachtoffer van de wereldwijde medicijntekorten gemaakt.
In Suriname wordt gebruikgemaakt van een Nationale Geneeskundige Klapper (NGK) en worden er creatieve maatregelen genomen om het tekort aan medicijnen in de zorgsector op te vangen. Dit houdt in dat alternatieve medicatie wordt ingezet wanneer medicijn A niet beschikbaar is.
De minister benadrukt dat dit niet betekent dat de alternatieve medicatie minder effectief is. Hij legt uit dat het gebruik van medicijn B noodzakelijk is vanwege de beschikbaarheid. Naast de medicijntekorten kampt Suriname ook met financieringstekorten bij het verkrijgen van de beste medicijnen tegen de beste prijs.
Ramadhin legt uit dat hoewel er aanvankelijk financiële afspraken waren gemaakt met leveranciers, zij nu weigeren om zich aan die regeling en betalingsafspraken te houden bij het leveren van medicijnen. Gelukkig ontvangt Suriname nog steeds medicijnen van leveranciers uit andere landen, waaronder India en verschillende andere landen.
De regering onderneemt verschillende inspanningen en initiatieven om ervoor te zorgen dat de medicijnvoorraad op een goed niveau is. Echter, dit is niet altijd eenvoudig vanwege een betalingsachterstand bij de Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) ten bedrage van US$ 5 miljoen waarvoor de vorige regering verantwoordelijk is.
In een tijd van financiële crisis en de covid-19-pandemie is prioriteit gegeven aan het aflossen van schulden voordat nieuwe bestellingen konden worden geplaatst. Hoewel dit de nodige uitdagingen met zich meebracht, is het gelukt om de achterstand in te lopen. Nu staan we echter voor de uitdaging om nieuwe bestellingen te doen, zegt de bewindsman.
Minister Ramadhin benadrukt dat het aflossen van de schuld betekent dat er minder financiële middelen beschikbaar zijn voor nieuwe medicijnaankopen. Dit kan leiden tot problemen bij het doen van nieuwe bestellingen. Desondanks zet de regering zich in om de situatie weer onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat er voldoende medicijnen beschikbaar zijn.