Na het bereiken van overeenkomsten met de overheid enkele weken geleden, waarbij de twaalf waterschapsbesturen verantwoordelijk werden gesteld voor het onderhoud van dammen, kanalen, wegen en sluizen in hun waterschapsgebied, is het nu tijd om deze onderhoudswerkzaamheden te begroten. Zes van de twaalf waterschappen staan op het punt om op korte termijn een volledige onderhoudsbeurt te ontvangen als onderdeel van het Duurzaam Landbouw productiviteitsproject.
De overige waterschappen zijn enkele jaren terug ook op kosten van de overheid volledig in orde gebracht. De begrotingen die nu binnen twee weken moeten worden opgesteld, voorzien in kosten van onderhoud van de infrastructuur, maar ook in operationele kosten van het waterschap, waaronder een vergoeding van het bestuur voor het waterschapswerk zijn kosten die worden meegenomen.
Nadat deze begrotingen samen met een jaarplan zijn opgesteld zullen de waterschapsbesturen deze aan hun leden moeten voorleggen ter goedkeuring. Hierna volgt het moment waarbij de leden (boeren die vallen binnen het waterschapsgebied) zullen moeten bijdragen in de onderhoudskosten.
Deze zaken zijn op 23 juni besproken in Nickerie met de waterschapsbesturen, waarbij vooral het stuk van bewustwording, eigen verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid van de overheid de boventoon hebben gevoerd, zegt Landbouw-directeur, Soedeschand Jairam van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
Het is volgens hem belangrijk dat boeren gaan begrijpen dat hun gezamenlijk belang beter gediend is wanneer zij het heft in eigen handen nemen en niet meer afhankelijk zijn van de overheid. Tot nog toe werd het overgrote deel van het onderhoud van de infrastructuur bekostigd door de overheid, welke vaak vanwege beperkte middelen niet in staat was dit op tijd te doen met alle nare gevolgen voor de sector. Via de waterschappen bepalen en betalen boeren nu zelf voor het onderhoud, waardoor ze meer inspraak en controle hebben over dit deel van hun productieproces.
“Met het overdragen van de verantwoordelijkheid tot onderhoud van hun waterschapsgebieden is de overheid niet gevrijwaard van haar verplichtingen om de hoofd irrigatie en loosleidingen, maar ook de pompgemalen en verdeelwerken van water te blijven onderhouden en te zorgen voor de facilitering van deze sector”, benadrukt de directeur.
Ondertussen zijn bij de waterschapsgebieden Waldeck, Sidorejo, Margarethenburg, WASIMA en de Clarapolder zaken al in place om per eind september 2023 met de rehabilitatie van start te gaan. De afgelopen tijd hebben de waterschapsbesturen reeds werkruimtes van de overheid toegewezen gekregen en zijn er watermasters aangetrokken om de besturen administratief bij te staan.