De KLM-vlucht van Amsterdam naar Paramaribo moest vandaag vanwege de afwezigheid van luchtverkeersleiders weer richting Cayenne in Frans-Guyana uitwijken. Dit is niet de eerste keer dat de afwezigheid van luchtverkeersleiders ertoe heeft geleid dat vluchten moesten worden omgeleid.
De situatie heeft geleid tot vertraging en ongemak voor passagiers die op weg waren naar Suriname. Door de afwezigheid van luchtverkeersleiders was het voor het vliegtuig niet mogelijk om veilig te landen op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Hierdoor werd besloten uit te wijken naar Cayenne, wat resulteerde in verdere ongemakken en verstoringen in het reisplan van de passagiers.
Momenteel zijn slechts 43 luchtverkeersleiders werkzaam in shifts, terwijl er minstens 80 nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Een aantal luchtverkeersleiders heeft zich ziek gemeld. Bij ziektemeldingen is er vaak geen vervanging beschikbaar, waardoor vliegtuigen pas tijdens de volgende shift begeleid kunnen worden.
Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme heeft eerder aangekondigd dat binnen een periode van vier maanden 22 assistent luchtverkeersleiders zullen worden opgeleid tot volwaardige medewerkers. Deze maatregel heeft tot doel om de problemen waar de afdeling momenteel mee te maken heeft aan te pakken en zaken die irritatie veroorzaken op te lossen. Om de druk op de onderbezette afdeling van luchtverkeersleiders te verlichten, wordt het immense tekort aan personeel versneld aangepakt.
Het gebrek aan luchtverkeersleiders heeft ertoe geleid dat vliegtuigen die moesten landen op de Johan Adolf Pengelluchthaven, evenals toestellen die het Surinaamse luchtruim doorkruisen, niet de benodigde begeleiding hebben ontvangen. Als gevolg daarvan werden vliegtuigen gedwongen om uit te wijken naar Frans-Guyana.