De tijd van spookambtenaren is voorbij. Zo liet minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) zich ontvallen voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) afgelopen woensdag. De bewindsman reageert hiermee op de aanname van de gewijzigde Personeelswet, waar De Nationale Assemblee (DNA) met 26 stemmen voor en 13 stemmen goedkeuring aan heeft gegeven.
Somohardjo toont zich ingenomen. Hij wijst erop dat er in de gewijzigde wet het artikel “No work, no pay” is opgenomen. Dit komt erop neer dat ambtenaren de consequenties moeten dragen wanneer zij de dienst bewust ontduiken.
Al geruime tijd wordt er zowel vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF), coalitie als oppositie geroepen om het ambtenarenapparaat te saneren. Met de recente landsdienarenregistratie probeerde de overheid een beeld te krijgen van het aantal personen binnen het ambtenarenapparaat. De meningen omtrent de wijziging van de Personeelswet lagen ver uit elkaar, vooral wat betreft het – ingaande eind van deze maand – inhouden van het loon van zij die zich niet hebben geregistreerd. Volgens minister Somohardjo gaat het om ruim 6000 personen. “Het was een strakke eis van het IMF om het ambtenarenapparaat te saneren”, zegt hij.
De bewindsman verduidelijkt dat het hem niet gaat om assembleeleden die dubbele overheidssalarissen opstrijken. Hij meent dat parlementariërs een bijzondere taak vervullen. “Ze kunnen niet iedere dag op kantoor zijn, er wordt ook in het veld gewerkt”, aldus de Biza-minister. Hij voegt eraan toe dat er wordt nagegaan hoe dit stuk precies aan te pakken. Somohardjo wijst erop dat de Surinaamse politiek zodanig in elkaar zit dat personen na hun zittingstermijn in het parlement anders worden behandeld bij terugkeer op het ministerie waar zij werkzaam waren.
Ook stelt de bewindsman dat er bij hem geen rancune bestaat. Personen worden volgens hem pas thuis gezet als zij tegen het beleid zijn van de regering of als zij bewust zaken ophouden op het ministerie. Hij verduidelijkt dat niet tegen alle personen die thuis zijn gezet, er rancune is gepleegd. “Ik moet met mensen kunnen werken die ik kan vertrouwen en als ik je niet vertrouw dan ga ik je thuis zetten”, zegt de bewindsman. Hij geeft ook mee dat bepaalde mensen uit pesterij thuis zijn gezet. Volgens hem is het ook de bedoeling om met de gewijzigde Personeelswet te besparen op onnodige uitgaven ten voordele van het sociaal vangnet.