De politie ziet dat steeds meer burgers zich bij de bureaus aanmelden om aangifte te doen of om meldingen door te geven. Dat is iets wat voorheen minder gebruikelijk was, zegt waarnemend korpschef Ruben Kensen in gesprek met Suriname Herald.
In de afgelopen jaren is er een toename te zien in de bereidheid van mensen om aangifte te doen. Waar vroeger het idee heerste van: “Ik ga geen aangifte doen, want de politie doet toch niets”, zien we nu een verandering in de houding van burgers.
Volgens de waarnemend korpschef is de perceptie van de burgerij aan het verschuiven. Mensen zijn zich er steeds meer van bewust geworden dat het belangrijk is om aangifte te doen.
Wat de politie vervolgens met die aangifte doet, is een ander verhaal. De burgers zien echter dat de wetsdienaren daadwerkelijk zaken oplossen, en daarom kiezen ze ervoor om naar de politie te stappen. Bovendien is de samenleving ook alerter geworden, merkt Kensen op.
Een andere reden waarom personen nu ook aangifte doen, is dat het vaak noodzakelijk is om contact op te nemen met de politie voor specifieke documentatieaanvragen of in geval van diefstal, waarbij ze een politieverklaring moeten overleggen om hun eigendommen terug te krijgen, legt de korpschef uit. Dit heeft bijgedragen aan de stijging van het aantal aangiftes dat wordt ingediend.
Het buurtmanagement speelt ook een belangrijke rol in de bereidwilligheid van de burgers om aangiftes te doen, zegt Kensen. Ze zijn actief in de gemeenschap en dat is een positieve ontwikkeling.
Het buurtmanagement is een gezamenlijke inspanning met de gemeenschap. Daarom hebben we ervoor gekozen om het nieuw leven in te blazen. Het oude concept van 2005 is aangepast, omdat het Korps Politie Suriname (KPS) het op een andere manier wil aanpakken.
Veiligheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politie; de aanpak van criminaliteit is niet uitsluitend een taak voor de politie, maar ook iets waar de samenleving bij betrokken moet zijn, benadrukt Kensen.