Suriname loopt miljoenen mis, omdat het land zijn vuil niet scheidt en veel meer mee kan doen. Dit stelt onderdirecteur Jason Gummels van het Directoraat Vuilophaal en Afvalbeheer bij het ministerie van Openbare Werken (OW). Gummels wijst erop dat er veel potentieel is om geld te verdienen met het afval dat wordt gestort op de vuilstortplaats Ornamibo.
Dagelijks wordt er bouwafval gestort op de vuilstortplaats in Ornamibo, terwijl dit afval juist gebruikt kan worden om houtskool te produceren voor verkoop. Daarnaast kan het huisvuil worden omgezet in compost. Volgens hem kunnen rubber en autobanden ook worden versnipperd en gebruikt worden als asfalt voor asfalteringsprojecten. Bovendien benadrukt hij dat ijzer op andere manieren kan worden hergebruikt.
Gummels wijst erop dat voedselafval op een nuttige manier kan worden benut. Door middel van een installatie thuis kan men voedselafval omzetten in gas en mest. Hij merkt ook op dat er nog steeds een gebrek is aan bewustwording omtrent recycling. De petflessen en plastic zakken kunnen gerecycled worden en opnieuw worden gebruikt.
Hij legt uit dat de overheid momenteel bezig is met het ontwikkelen van een plan om anders om te gaan met afval te Ornamibo, met de nadruk op ‘Waste to Energy’. Dit plan houdt in dat al het afval verbrand wordt om energie op te wekken.
Gummels geeft aan dat er al stappen worden ondernomen, maar dat het nog wat tijd zal vergen. Hij zou graag willen dat het proces sneller verloopt, omdat hij van mening is dat elke dag dat het langer duurt, Suriname geld misloopt, en dat vindt hij jammer.
De onderdirecteur voegt eraan toe dat er ook gesprekken hebben plaatsgevonden met recyclebedrijven over de aanpak van afvalrecycling. Hij benadrukt echter dat dit niet alleen een verantwoordelijkheid is van de overheid en bedrijven, maar van de gehele gemeenschap. Het is de taak van de burgers om hun mindset te veranderen en het belang van recycling te erkennen.
“Het scheiden van vuil is al een probleem”, zegt Gummels. Hij merkt op dat tegenwoordig steeds meer mensen aangeven dat ze zich geen vuilniszakken meer kunnen veroorloven, laat staan het vuil te scheiden. Hij benadrukt dat de mentaliteit van de burgers moet veranderen als we op een andere manier met afval willen omgaan. Gummels wijst erop dat mensen zich bewust moeten worden van hun eigen verantwoordelijkheid in dit proces.
Bewoners van de nabijgelegen gebieden van Ornamibo hebben geklaagd over de aanhoudende stank in de omgeving. Gummels heeft uitgelegd dat er momenteel een systeem wordt toegepast, waarbij het dagelijks gestorte afval bedekt wordt met zand om de geur op die locatie onder controle te houden.