Het is van cruciaal belang dat de granmans van de marrons zich verenigen in een raad van granmans, zodat ze eenduidig kunnen kijken naar standpunten die binnenkort genomen moeten worden met betrekking tot de bewoners van het binnenland en hun woongebied. Onlangs is het Marronplatform opgericht om de leiders van de marronstammen te bundelen. Johannes Toyo, secretaris van het Marronplatform en tevens de drijvende kracht achter deze organisatie, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de marronleiders een gezamenlijk standpunt moeten innemen.
Volgens Toyo is het van groot belang dat de informatie die momenteel wordt verzameld, wordt gedeeld omdat het de stamleiders zijn die uiteindelijk beslissingen moeten nemen over kwesties zoals ‘liba tori’. Hij benadrukt dat geen enkele andere organisatie dat voor hun moet doen, stelt de secretaris van het platform.
Het Marronplatform is begonnen met het houden van krutu’s. Vandaag zal er in het dorp Santigron, gelegen in het district Wanica, een bijeenkomst plaatsvinden waarbij vertegenwoordigers van verschillende marronorganisaties en bewoners van het dorp met elkaar in gesprek gaan over slavernij. Tijdens deze krutu zullen ook kwesties zoals het grondenrechtenvraagstuk, erkenning, reparatie en de excuses die de Nederlandse premier Mark Rutte aan Suriname heeft aangeboden worden besproken.
“Als je iets wil aanvechten, moet je samenwerken en eenheid hebben”, zegt Toyo. Dit is de reden waarom het platform begonnen is met het houden van deze sessies. “We moeten bewustzijn creëren en mensen bewustmaken van wat ze willen en hoe we gezamenlijk kunnen strijden,” aldus Toyo.
“Hoewel het platform pas recent is opgericht, hebben we al een interessante aanpak. Het begon bij de excuses van premier Rutte en we gaan nu verder. We konden ons niet voorstellen dat de inheemsen en tribale volken niet zijn genoemd in de excuses en dat vonden we erg,” merkt Toyo op. De marrons hebben een belangrijke rol gespeeld, dus het kan niet zo zijn dat zij worden uitgesloten.
Toyo vindt dat ook de inheemsen recht hebben op erkenning en reparatie. “We moeten een standpunt vormen en de grondgedachte moet worden gevormd,” vervolgt de secretaris. De informatie die uit de sessies voortkomt, zal worden verwerkt en gepresenteerd aan de opperhoofden in het binnenland.
Tijdens de krutu zal er een samenwerkingsovereenkomst worden getekend met andere marronorganisaties die aanwezig zullen zijn. “Opkomen voor reparatie is niet alleen iets voor een organisatie, maar voor alle organisaties,” aldus Toyo.