Leerlingen van leerjaar 10 op muloscholen zijn gisteren begonnen aan een pretoets die bedoeld is om hen voor te bereiden op de toets aan het einde van het schooljaar. Yvonne Pelswijk, het hoofd van het Examenbureau, legt uit dat de toets dient als oefening voor de leerlingen, vooral voor degenen die nog geen eerdere toets hebben gehad. Normaal gesproken gebruiken leerlingen oude examenvragen om te oefenen, maar omdat deze leerlingen die niet hebben gehad, is er een speciale oefentoets samengesteld.
De toets geeft de leerlingen een idee van hoe het AVO-examen eruit zal zien dat in juni zal plaatsvinden. Pelswijk benadrukt echter dat er een antwoordmodel aan de toets is gekoppeld en dat de scholen het werk aan de hand daarvan zullen corrigeren.
Volgens Pelswijk stond de toets eigenlijk gepland vóór de Paasvakantie, maar door omstandigheden is dit niet gebeurd. Om de deze toets succesvol af te leggen, moeten de leerlingen de leerstof van leerjaar 9 en de leerstof tot en met februari 2023 van leerjaar 10 beheersen. Pelswijk benadrukt dat alle vakken bij de toets aan bod zullen komen.
Het hoofd van het Examenbureau benadrukt dat de scholen de vrijheid hebben om de pretoets te organiseren. “De scholen kunnen dit organiseren zoals ze dat normaal gesproken doen met hun reguliere toetsen. Exemplaren van alle vakken zijn aan alle scholen verstrekt, inclusief scholen in het binnenland,” zegt Pelswijk.
Volgens Pelswijk zijn de examenopgaven voor scholen in Paramaribo niet gekopieerd, maar voor leerlingen in het binnenland wel vanwege de kosten. Ze geeft aan dat scholen ervoor kunnen kiezen om deze toets op het bord te schrijven, maar als ze ervoor kiezen om geld uit te geven, is dat aan hen. Er is echter geen bedrag afgesproken en het Examenbureau is niet op de hoogte van het gevraagde bedrag aan leerlingen.
Pelswijk benadrukt dat scholen vrij zijn om de toets zelf te organiseren, net zoals ze doen met hun reguliere toetsen. Ze benadrukt dat het in deze tijd niet verstandig is om leerlingen geld te vragen en dat er alternatieve manieren moeten worden gevonden om ervoor te zorgen dat kinderen geen kosten hoeven te maken.
Een schoolleider vertelt aan Suriname Herald dat de school genoodzaakt was om een bedrag van SRD 40 aan leerlingen te vragen om het werk te kopiëren. Volgens de schoolleider ontvingen de scholen slechts twee exemplaren van de pretoets van elk onderdeel van het examenbureau. Aangezien de scholen zelf moeten opdraaien voor de kosten van het kopiëren en er niet genoeg geld is om het werk te vermenigvuldigen, werd aan leerlingen gevraagd om het geld te betalen voor de kopies van de onderdelen.
De schoolleider benadrukt dat het rekenonderdeel bijvoorbeeld uit acht pagina’s bestaat en dat de school 103 leerlingen heeft, en dus de kosten anders niet gedekt zouden zijn. Hoewel sommige leerlingen het bedrag niet konden betalen, konden ze niet geweigerd worden. Met het geld dat is opgehaald, kan de school papier en inkt kopen. De toets duurt drie dagen.