“Je hart bloedt als je moet aanhoren dat verplegenden en onderwijsgevenden nog net SRD 7000 verdienen in deze periode, terwijl deze groepen hard werken om mensen gezond te krijgen en om de samenleving van goed onderwijs te voorzien. Geen wonder dat deze groepen wegtrekken uit het land.” Dit zegt VHP-parlementariër Cedric van Samson, die hiermee opkomt voor de genoemde werkers als te zijn strategische groepen.
Van Samson meent dat de regering verkeerde prioriteiten stelt wanneer het gaat om de inkomensverdeling. Hij merkt dat opeenvolgende regeringen personen in dienst nemen als beleidsadviseurs. Deze mensen kunnen volgens de parlementariër echter niet eens een document opstellen, maar strijken aan het eind van de maand SRD 11.000 of meer op.
“Dit is niet eerlijk tegenover leerkrachten en verpleegkundigen die een scholing hebben genoten en elke dag op hun werkplek verschijnen”, legt Van Samson uit. Hij zegt de regering te hebben voorgesteld om de extra inkomens vanwege de implementatie van de belasting toegevoegde waarde (btw) aan de strategische groepen te doen toekomen.
Van Samson zegt verder dat hij kwalijk wordt genomen wanneer hij in het parlement opmerkt dat ambtenaren die niet op kantoor verschijnen, maar wel salaris ontvangen, ontslagen moet worden. Hij is van mening dat zo iemand het werk dan niet nodig heeft. “Het salaris kan dan beter aan een leerkracht of zorgverlener gegeven worden.”
Hij is resoluut dat het principe van ‘no work, no pay’ in deze toegepast dient te worden. Hij beveelt de regering aan om het mes erin te zetten. Echter zullen volksvertegenwoordigers volgens hem eerst moeten beseffen dat zij door het volk zijn gekozen en besluiten moeten nemen in het belang van de toekomst van Suriname.
De parlementariër blijft erbij dat er wijzigingen moeten worden doorgevoerd in de Personeelswet, zodat de regering genoeg handvatten heeft om werkelijk ervoor te zorgen dat de financiële middelen van het land terechtkomen bij zij die er echt voor werken.