Na een kalibratie van drie jaar is het Instrument Landing Systeem (ILS) op de Johan Adolf Pengelluchthaven weer operationeel. Dit systeem maakt het mogelijk om vliegtuigen te laten landen op een vliegveld dat vanwege slecht weer niet zichtbaar is vanaf grotere hoogten, zoals bij dichte bewolking, mist en zware regenval.
Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) vloog onlangs 2,5 uur met experts uit het buitenland om te zien hoe het systeem werd gekalibreerd. Naast het ILS-systeem is ook het VOR-navigatiesysteem, dat luchtverkeersleiders gebruiken om vliegtuigen uit elkaar te houden, weer operationeel. De minister garandeert hiermee de vliegveiligheid op de luchthaven.
Jubithana benadrukt dat de regering niet onverantwoordelijk is geweest door de luchthaven open te houden ondanks het falen van het systeem. Hij legt uit dat er maatregelen waren genomen om alleen goed uitgeruste vliegtuigen toe te laten die in staat waren om te landen onder slechte weersomstandigheden, en dat andere vliegtuigen moesten uitwijken naar buurlanden. Het uitvallen van het systeem heeft ook geleid tot extra druk op het personeel, waarvoor de bewindsman zijn dank uitspreekt.
De TCT-bewindsman benadrukt het belang van het kalibreren van het systeem voor de vliegveiligheid van Suriname, zowel nationaal als internationaal. Volgens Jubithana zijn de eerste experts vanaf 6 april 2023 in Suriname om alles grondig te onderzoeken en de nodige aanpassingen te maken. Zo is het VOR-systeem aangepakt, hebben personeelsleden training gekregen en is het ILS-systeem gekalibreerd, stelt de bewindsman.
Volgens de minister is het internationaal verplicht om het landingssysteem om de zes maanden te kalibreren. Echter, vanwege verschillende omstandigheden heeft dit lang op zich laten wachten, zo stelt de bewindsman.
Om hulp te kunnen krijgen van buitenlandse experts die verbonden zijn aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), moest eerst de achterstallige contributie worden voldaan, aldus de minister. Jubithana zegt dat Suriname meer dan zeven jaar geen contributie heeft betaald. Dit had tot gevolg dat het land weinig tot geen hulp kreeg en een slechte reputatie had binnen Zuid-Amerika, omdat Suriname de laagste score haalde volgens de normen van ICAO.
“We behaalden slechts 59,37 procent voor de implementatie van de ICAO-standaarden en nog lager voor het onderzoek naar ongevallen en incidenten.” Na uitvoerig overleg met de secretaris-generaal van de organisatie is er een tijdslijn opgesteld over hoe Suriname de contributiegelden geleidelijk zou terugbetalen. In september 2022 werd middels een brief aangegeven dat Suriname weer zijn stemrecht heeft teruggekregen.
De TCT-topman zegt verder dat het kalibreren van het systeem de overheid US$ 70.000 heeft gekost. Voortaan zal dit bedrag elders vandaan moeten komen, omdat de subsidies van de overheid zullen worden stopgezet.
“Iedereen wil veilig vliegverkeer, zowel op Zorg en Hoop als Zanderij. Om aan internationale normen te voldoen, zal de regering moeten streven naar marktconforme tarieven. Dit geldt voor vliegen in ons luchtruim, landen en opstijgen,” merkt de minister op.
Volgens de TCT-topman moeten er nog enkele zaken worden afgehandeld voordat de aangepaste tarieven van kracht worden.