De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft onlangs aangekondigd dat het samen met andere VN-agentschappen en het Inter-Amerikaanse stelsel een serie verslagen zal uitbrengen om bij te dragen aan strategieën voor gezond ouder worden in de Pan-Amerikaanse regio. Ondanks een toename van de levensverwachting brengen mensen in de regio gemiddeld elf jaar in slechte gezondheid door.
De serie – The Decade of Healthy Aging in the Americas: Situation and Challenges – geeft een overzicht van verschillende aspecten van het ouder worden en de gezondheidssituatie van ouderen in de regio, waar de levensverwachting in 2019 77,2 jaar bedroeg.
“Deze verslagen vormen een belangrijke vooruitgang in de consolidatie van gegevens en informatie over de vergrijzing van de bevolking en over de gezondheid en het welzijn van ouderen in Amerika,” zei PAHO-directeur Jarbas Barbosa. “Aan de hand daarvan kunnen veel van de uitdagingen en kansen die een diepgaande en versnelde vergrijzing voor Amerika met zich meebrengt, worden geïdentificeerd, begrepen en aangepakt,” zei hij.
De regio vergrijst snel. Naar schatting zullen er in 2030 meer 60-plussers zijn dan vijftienjarigen. En hoewel de levensverwachting bij de geboorte voor beide geslachten tussen 2000 en 2019 met drie jaar is gestegen, leven mannen en vrouwen in de regio gemiddeld respectievelijk 9,7 en 12,3 jaar in slechte gezondheid.
Armoede en ongelijkheid beïnvloeden de levensloop en de omstandigheden waarin mensen hun oude dag doorbrengen, een factor die ook door de covid-19-pandemie wordt benadrukt.
Het feit dat mensen langer leven is een teken van vooruitgang, maar de uitdaging is nu ervoor te zorgen dat de meeste van deze jaren in betere gezondheid worden doorgebracht. Daartoe moeten niet alleen op oudere leeftijd, maar gedurende de gehele levensloop strategieën worden toegepast. Het is ook van essentieel belang om te zorgen voor een gunstige omgeving voor ouderen en een geïntegreerde, persoonsgerichte gezondheidszorg, met de nadruk op eerstelijnszorg.
De serie wordt gelanceerd in het kader van het decennium van de Verenigde Naties voor gezond ouder worden (2021-2030) met als doel nauwkeurige en betrouwbare informatie te verstrekken zodat landen strategieën, acties en beleid kunnen bevorderen die gezond ouder worden van alle bevolkingsgroepen bevorderen.
De verslagen gaan over verschillende onderwerpen, waaronder de mensenrechten van ouderen, hun toegang tot nieuwe technologieën en de economische context van het ouder worden, alsmede de situatie van inheemse ouderen en ouderen binnen de LGBTIQA+-gemeenschap. Verschillende artikelen bevatten informatie over de gevolgen van covid-19 voor ouderen met het oog op de bescherming van deze bevolkingsgroep in toekomstige noodsituaties.
“We kunnen ons geen inclusieve en duurzame ontwikkeling voorstellen als we mensen niet centraal stellen in de strategieën. Dit geldt zowel voor ouderen als voor de volgende generaties”, aldus de directeur van PAHO.
De reeks is het resultaat van samenwerking tussen PAHO en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC), het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU).