De Nationale Ziekenhuisraad (NZR) is van mening dat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid moet stoppen met vingerwijzingen naar de ziekenhuizen in de media. De organisatie zegt dat er in de plaats daarvan gezamenlijk en eensgezind gewerkt moet worden aan een structurele oplossing voor de financiële tekorten, dit in het belang van de continuïteit van de reeds beperkte zorg. De NZR reageert op berichten betreffende de continuïteit van de operatieve zorg in Suriname.
De NZR zegt dat de vakgroep Anesthesiologie op 24 maart een schrijven stuurde naar minister Ramadhin en directeur Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, waarbij werd aangegeven dat het punt was bereikt dat operaties uitgesteld moesten worden vanwege het niet voorradig zijn van de essentiële anesthesiemedicatie, welke centraal worden ingekocht door het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS). Ondanks het tijdig aangeven van de dreigende tekorten, zowel vanuit de ziekenhuizen als door de landelijke vakgroep, is de voorraad van deze middelen niet tijdig aangevuld.
“Het BGVS c.q. het ministerie van Volksgezondheid geeft in een persbericht aan welke maatregelen zijn getroffen om het ontstane probleem zo snel mogelijk op te lossen. Groot is echter de aan verontwaardiging grenzende verbazing dat de minister van Volksgezondheid de schuld van de liquiditeitskrapte van het BGVS in de schoenen van de ziekenhuizen wil schuiven”, aldus de NZR.
Ze roept het ministerie op te stoppen met vingerwijzing en zegt dat het handig zou zijn geweest als het ministerie in conclaaf zou zijn getreden met de ziekenhuisdirecties, het BGVS, de ziekenhuisapothekers en de vakgroep Anesthesiologie, ter bespreking van een duurzame oplossing.
Het probleem van de anesthesiemedicatie is, aldus de NZR, slechts een symptoom van de werkelijke problematiek. Als de ziekenhuizen contant zouden moeten betalen voor alle afgenomen diensten, zouden zij dat ook moeten vragen van haar afnemers: indirect van de verzekeraars waarvan het Staatsziekenfonds (SZF) de grootste of direct van de patiënten, die het nu al heel moeilijk hebben. In het belang van de continuïteit van zorg met name naar de samenleving toe zijn de ziekenhuizen blijven praten met zowel het SZF als de regering.
NZR: “Moet echter de huidige lijn van denken van de minister gevolgd worden, dan zal per direct voor alle diagnostiek bijbetaald moeten worden, of het nu poliklinisch is of klinisch, aangezien de tarieven – ook de tussentijdse tarieven – ver achterlopen.”