President Chan Santokhi heeft gisteren persoonlijk de eerste drie certificaten uitgereikt aan de geslaagden van de Textiele Werkvormen Advance training bij de Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO). In zijn toespraak benadrukte het staatshoofd dat deze zestien jonge vrouwen nu een kans hebben om bij te dragen aan de leefbaarheid van hun gemeenschap.
Dit sluit aan bij het thema Leefbaarheid voor de Internationale Dag van de Vrouw op 8 maart waarbij stilgestaan werd. Naast het bieden van steun aan vrouwen, bieden deze initiatieven van de regering ook de mogelijkheid voor deze groep om extra inkomsten te genereren.
Jonge vrouwen worden gestimuleerd om te starten als kleine ondernemers en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de gemeenschap en buurt. Het staatshoofd benadrukte dat deze initiatieven niet alleen nieuwe kansen creëren, maar ook de veerkracht van de vrouwen versterken. Daarnaast wees hij op de beschikbaarheid van goedkope financiering voor kleine ondernemers. President Santokhi benadrukte dat het behalen van het certificaat een toegevoegde waarde moet hebben in het leven van deze vrouwen.
De training Textiele Werkvormen Advance begon twee weken na de basistraining Textiele Werkvormen en werd ondersteund door het Bureau Gemeenschapsprojecten van het Kabinet van de President, in samenwerking met het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ). Minister Steven Mac Andrew moedigde de geslaagden aan om hun vaardigheden verder te ontwikkelen en ofwel als werknemer of als zelfstandige aan de slag te gaan.
Hij benadrukte dat ze met kleine stapjes zouden moeten beginnen en geleidelijk zouden moeten groeien. Hoewel de minister erkende dat er tegenslagen zouden zijn, prees hij de groep voor hun doorzettingsvermogen en spoorde hij hen aan om deze eigenschap verder te ontwikkelen.
In haar toespraak benadrukte SAO-directeur Joyce Lapar de belangrijke aspecten van zelfredzaamheid, gelijkheid en rechtvaardigheid die tijdens de training aan bod zijn gekomen. Ze prees de flexibiliteit van de geslaagden en stond stil bij het feit dat de SAO opnieuw 100 procent geslaagden heeft behaald, met een vrouwelijke instructeur en een directie/staf die voornamelijk uit vrouwen bestaat. Als beloning mochten alle geslaagden een naaimachine in ontvangst nemen. Volgens Lapar biedt dit meer dan alleen een hengel aan de geslaagden.
Naomi Esajas-Friperson, voorzitter van de raad van bestuur van SAO, gaf aan dat de geslaagden de mogelijkheid hebben gehad om geavanceerde kennis op te doen. De raad verwacht dan ook dat zij vooruitgang zullen boeken in de branche.