De regering neemt de kwestie die nu speelt in het Tigri-gebied serieus en heeft haar stem laten horen. Dit zei minister Krishna Mathoera van Defensie, donderdag, in De Nationale Assemblee (DNA) nadat NDP-fractieleider Rabin Parmessar meedeelde dat er illegale activiteiten plaatsvinden in het Tigri-gebied waaronder drugslandingen en illegale gouddelvers die daar opereren.
Parmessar zei ook dat de Guyana Defence Force actief is in het gebied, terwijl het Verdrag van Chaguaramas aangeeft, dat Tigri een gedemilitariseerd gebied moet zijn, totdat er een definitieve oplossing is bereikt. Parmessar wilde weten of de informatie klopt en wat de regering heeft gedaan.
Mathoera zei dat de regering op 23 februari via de Guyanese media heeft vernomen wat er gaande was en dat de regering meteen actie heeft ondernomen door exact vast te stellen om welk gebied het gaat, door de Grenscommissie te informeren, informatie op te vragen van de Guyanese regering en door het aanvragen van een gesprek door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin, met de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana. Mathoera zei dat de regering niet slaapt en ook niet stilzit. Ook deelde zij mee dat de zaak veel prioriteit heeft.
Parmessar stelde voor om fact finding missies/vluchten uit te voeren. Ook vroeg hij informatie over de overeenkomsten over de bouw van de brug over de Corantijnrivier en de 150 visvergunningen. De NDP-fractieleider vroeg dat de regering het parlement breedvoerig informeert.
Melvin Bouva (NDP) stelde ferm dat Tigri van Suriname is en dat het land steeds luider zijn stem moet laten horen en Guyana moet vragen op te houden te doen alsof Tigri van hun is. Volgens Bouva is militairen naar Tigri sturen een verregaande stap die is genomen.
Mahinder Jogi (VHP) vroeg waarom de vorige regering de kwestie niet heeft aangebracht, maar dat exponenten daarvan nu veel te zeggen hebben. Parmessar zei dat tijdens de vorige regering Guyana nooit heeft gedurfd, omdat de regering een ferm standpunt had. Aan Guyana werd voorgehouden de Corantijnrivier af te sluiten als ze het proberen.
Dew Sharman, vicevoorzitter van DNA, en Ebu Jones (DNA) riepen het parlement op om als een man achter de regering te staan in het nemen van de juiste stappen, omdat het een nationale zaak is. Na het antwoord van Mathoera heeft het parlement geen kans gehad om daarop te reageren. Het parlement zal op een ander moment breedvoerig praten over deze kwestie. Mogelijk zal dit in comité-generaal gebeuren.