Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling kritische kanttekeningen geplaatst bij het sociaal vangnet van de regering, waarbij de regering SRD 1,2 miljard zal besteden aan het sociaal programma. Tsang gaf aan dat de samenleving niets merkt van de regering die zegt dat zij aan sociale steun geeft.
Hij haalde aan dat de regering ongeveer SRD 2,4 miljard verdient uit de 5 procent btw op brandstof. Daarnaast is de projectie dat de regering in 2023 SRD 5 miljard gaat ophalen. “U haalt dus minimaal SRD 2,4 miljard op met de 5 procent btw op brandstof alleen en dan geeft u SRD 1,2 miljard terug aan de samenleving? De burgers draaien op voor hun eigen sociaal programma”, zei Tsang.
De NDP-parlementariër wees op het weghalen van subsidies op brandstof, EBS en gas. “De bevolking draait op voor die miljarden besparing en krijgt een kruimel terug. Dit is geen sociaal vangnet, dit is een vreselijk asociaal vangnet. Vele malen erger is het voor het binnenland met die brandstofprijsverhogingen en gasprijzen”, stelde Tsang.
Hij merkte op dat terwijl de subsidies worden afgebouwd er totaal geen samenhang is in de maatregelen. Er is volgens Tsang geen samenhang in het beleid. Hij noemde de uitvoering slecht en ondoordacht. Hij riep de regering op om met doordachte en samenhangende oplossingen te komen.
Bij de aanpassing van de belastingschijven voor de introductie van btw, heeft de oppositie gepleit voor een belastingvrije grens van SRD 15.000 zoals de vakbonden ook hadden gevraagd in eerste instantie. Maar toch is het teruggebracht naar SRD 7500 met goedkeuring van de vakbonden.
“Niet lang daarna wordt de armoedegrens voor een gezin vastgesteld op SRD 12.000. Dus als je met een inkomen van SRD 10.000 onder de armoedegrens leeft met je gezin dan nog moet je belasting betalen. A no kan toch? De regering heeft keihard gefaald”, zei Tsang.
Volgens hem gaat het niet om de belastingvrije grens alleen. Hij is van mening dat de belastingschijven helemaal aangepast moeten worden. “Je kunt niet eerst de belastingschijven aanpassen om een maand daarna een armoedegrens en minimumloon vast te stellen.”
Tsang stelde voor dat de belastingschijven onmiddellijk herzien worden en dat niet wordt gewacht tot eind maart om de btw te evalueren. Het minimumloon is opgetrokken van SRD 20 naar SRD 38,50. Dit is aangekondigd op 9 februari met als ingangsdatum 1 februari.
De volksvertegenwoordiger wees erop dat alle ondernemingen abrupt geconfronteerd zijn met bijkans een verdubbeling van salarissen, die ze moeten uitbetalen eind deze maand. Tsang noemde dit ondoordacht en funest voor ondernemers, die veel werknemers hebben en werken met contracten.