C-47 en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) hebben na te hebben vergaderd met hun leden en lidbonden besloten om in actie te gaan. C-47 eist het terugdraaien van de verdere verhoging van de benzineprijs. Ze wil eveneens dat er directe uitvoering plaatsvindt van het energierapport en dat de stijgende wisselkoers een halt toe wordt geroepen.
Ook wenst zij dat de regering de voorstellen die de vakbeweging heeft gedaan, verder moet uitwerken bestemd voor implementatie. Het gaat om voorstellen voor wisselkoersstabilisatie en inkomstenverhogende maatregelen. De de overheid moet het geld daadwerkelijk halen waar ze dat moeten doen. Er wordt eveneens een ultimatum gesteld.
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, voerde tijdens de assemblee van de arbeid donderdag aan dat wanneer bedrijven acties gaan voeren, ze dat goed moeten doen. De actie moet gedegen en goed voorbereid worden. Tijdens de vergadering is een commissie ingesteld die de actie moet voorbereiden. De diverse sectoren moeten betrokken worden met name van de financiële sector, de transportsector, gezondheidszorg en anderen.
Berenstein benadrukt dat eisen dat de regering vertrekt, nu niet aan de orde is noch is dat een eis. Het is de bedoeling dat de lidbonden van C-47 woensdag weer bij elkaar komen, waarbij een concreet actiemodel wordt gepresenteerd.
FOLS
Marcellino Nerkust, president van de FOLS, geeft aan dat de leden gisteren tijdens een vergadering een standpunt hebben ingenomen wat voor nu nog onder embargo blijft, maar het standpunt van Ravaksur blijft overeind. Vaststaat dat de rust niet meer gegarandeerd is en volgende week zal meer hiervan gemerkt worden.
Er is een actiemodel en de komende week zal getoond worden dat de rek eruit is voor de FOLS, merkt Nerkust op. Hij benadrukt dat er wel op een verantwoorde wijze om moet worden gegaan met het actievoeren en dat de werkgever ook hiervan op de hoogte moet worden gesteld. Als alles platgelegd moet worden zal dat gebeuren om een duidelijk signaal te geven.
Nerkust geeft eveneens aan dat tijdens de vergadering met de leden een ander aspect aan de orde is gekomen namelijk dat van de kledingtoelage waarbij een uniform voor leerkrachten verplicht wordt gesteld. Dit is op het bord van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gelegd. Zo wil de FOLS dat deze toelage in de maand augustus wordt uitbetaald. De werkgever moet eraan bijdragen dat de leerkracht er representatief uit kan zien.