De samenleving kan de volgende maand weer een verhoging van de brandstofprijs van rond de SRD 5 verwachten voor diesel. Met de verhoging van de brandstofprijs die vandaag is ingegaan, is een eerste stap gezet om de brandstofsubsidie af te bouwen. Maandelijks moet de regering SRD 350 miljoen subsidiëren aan diesel die op jaarbasis ruim SRD 4 miljard bedraagt.
Voor diesel wordt SRD 10 per liter gesubsidieerd, liet de minister van Financiën en Planning, Stanley Raghoebarsing, vandaag weten tijdens een persconferentie. “Het is niet houdbaar om de subsidie van brandstof te continueren”, zei hij. Die moest daarom aangepast worden.
De subsidie voor boot- en bushouders blijft overeind, verzekert Raghoebarsing. Hij gaf aan dat de aanpassing van de brandstofprijs geen maatregel is die op zichzelf staat. Die past in een pakket aan maatregelen van de regering. Deze heeft te maken met verbetering en ordening van prijzen en om ervoor te zorgen dat de opvang via subsidie beter verloopt dan wat nu gebeurt.
De bewindsman vindt dat de aanpassing van de brandstofprijs geen verrassing is, omdat de aankondiging reeds in november 2022 door de president is gedaan. Door de hoge subsidie op brandstof is te zien dat de inflatie in 2021 op 60 procent is komen te staan. In 2022 was de inflatie gesteld 54 procent ondanks de regering gehoopt had dat die veel lager zou komen te staan.
Hij merkte op dat de regering de begroting en met name de subsidies niet goed in de gaten heeft gehouden. Het is geen verwijt naar niets en niemand toe, want de regering heeft geprobeerd de kosten van transport en vracht laag te houden, voegde Raghoebarsing eraan toe.
Als de regering wil dat het sociaal beleid werkelijk vruchten gaat dragen en effectief is, dan zal het beleid moeten rusten op een goed geregelde macro-economie. Dat betekent dat de inkomsten en de uitgaven van de staat in de gaten moeten worden gehouden. “We verliezen enorm veel geld”, zei Raghoebarsing.
Bij het zoeken naar inkomsten in het verleden werd er iedere keer geknipt in de begroting van de staat en inkomsten werden gezocht bij de loontrekker. Bij de afbouw van de brandstofsubsidie is besloten om een andere aanpak te hebben. De begroting moet in orde worden gebracht en dat doet men niet door te knippen daarin. Want het mag niet zo zijn dat het politieapparaat niet in staat is uniformen en schoenen te verstrekken aan zijn manschappen.
Er kan niet verder worden bezuinigd, zei de bewindsman wanneer het op de begroting komt.
Er is de afgelopen weken gesproken met het bedrijfsleven en de vakbeweging. Zo heeft de vakbeweging de regering geadviseerd om het geld te halen waar het te halen valt. De rek is er al uit voor de loontrekkers en die kunnen het niet meer dragen.
Zo werd aangegeven, dat de regering inkomsten misloopt door belastingontheffing bij de import en wel SRD 4 miljard. Er wordt ruim SRD 4 miljard op jaarbasis gesubsidieerd aan brandstof, terwijl een groot deel weg gesmokkeld wordt. Dit is geld dat anders kan worden besteed met name voor de gezondheidssector en het onderwijs, aldus Raghoebarsing.