Oud-vicepresident Ashwin Adhin zegt dat er driemaal meer SRD’s in omloop zijn in vergelijking met 2020. In 2020 was er SRD 2 miljard in omloop. Anno januari 2023 is dat SRD 6 miljard, zei Adhin tijdens de NDP-kadermeeting zaterdagavond in Ocer. “Het geld is driemaal ontwaard.”
Hij noemt dit een grote schande en de reden waarom de koers is gestegen naar SRD 30 voor US$ 1. De informatie is volgens de politicus af te leiden van de wekelijkse staat van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Adhin voerde verder aan dat men niet anders kan dan te schreeuwen dat het de schuld is van de vorige regering.
Hij spreekt van bloedzuigers die alleen met vuur aangepakt kunnen worden. “Let a faya baka”, is dan ook zijn oproep. Hij merkt op dat het volk door donkere tijden heengaat met een regering die geen transparantie kent.
Gewezen parlementsvoorzitter Jennifer Simons gaf aan dat Suriname waakzaam moet zijn dat de situatie niet dusdanig verergert dat deze moeilijk te redden is. Ze vroeg aandacht voor het feit dat personen die hun stem laten horen, opgepakt en bedreigd worden. “De mensen worden opgepakt en aangehouden, maar weer tijdig vrijgelaten waardoor internationale organisaties niet aangeschreven kunnen worden.”
Simons is van oordeel dat de regering geen oor heeft voor de noden van het volk. “Het lijkt erop dat de mensen een draaiboek aan het uitvoeren zijn”, merkt ze op. Ze meent dat men het land in beheer wil hebben via grondconversie en als zodanig ook vrienden accommodeert. Simons waarschuwt dat men zich niet laat meeslepen in de etnische politiekvoering van de regering.
De ex-parlementsvoorzitter bekruipt het gevoel dat er geen vaart wordt gezet in het wijzigen van het kiesstelsel zoals het Constitutioneel Hof heeft bepaald. Dit baart haar zorgen en ze merkt dat de coalitie niet op een lijn hierover is.
Verkiezingen kunnen niet worden uitgesteld
Simons zegt dat men het volk ook niet in de maling moet nemen. Volgens haar kunnen de verkiezingen niet worden uitgesteld, wanneer het kiesstelsel niet wordt aangepakt. Ze benadrukt dat de wet hier duidelijk over is. Uitstel van verkiezing kan pas plaatsvinden wanneer sprake is van buitengewone omstandigheden zoals oorlog en natuurrampen. “En dat kan niet gewoon, het moet bij wet gebeuren”, merkte ze op. Weigeren het kiesstelsel te wijzigen is voor Simons geen reden om de verkiezing uit te stellen.
Graciëlla Jozefzoon mist beleid van de regering. Ook vraagt zij zich af of er nog een ministerie van Sport bestaat. Jozefzoon stond ook stil bij het beleid naar de seniorenburgers toe. “Hoeveel hebben ze gedaan voor onze oudjes? Verdienen onze oudjes dit?” Net als Simons had Jozefzoon het ook over de vrijheid van meningsuiting. Ze is van mening dat de NDP’ers een vuist moeten gaan vormen.
Partijgenoot Enrique Ralim vulde aan dat de sleutel in handen van het volk is. “Suriname waarheen?”, vroeg Ralim, die het had over verruwing van de criminaliteit, onzekerheid in het onderwijsproces en gezinnen die met moeite kunnen overleven. Ralim merkte op dat de huidige regering zich meer focust op propaganda en het proces tegen NDP-leider Desi Bouterse in plaats van het oplossen van problemen.