De Energie Autoriteit Suriname (EAS) heeft zich als onafhankelijk, toezichthoudend en aansturend orgaan in de afgelopen periode continu ingezet voor groei en ontwikkeling in de energiesector. Haar rol om te reguleren, controleren, informeren en adviseren zorgde ervoor dat er diverse samenwerkingen op nationaal, regionaal en internationaal niveau tot stand zijn gekomen die de realisatiedoelen voor Suriname in de komende periode zullen genereren.
Het jaar 2022 stond specifiek in het teken van de voorbereidingen en het uitwerken van data ten behoeve van het Integrated Resource and Resilience Plan (IRRP) als onderdeel van het Elektriciteitssectorplan (ESP). Deze voorbereidingen gebeurden in samenwerking met belanghebbenden zoals de NV EBS, Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), Suriname Energy Chamber (SEC) en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De EAS gaat verder op de ingeslagen weg.
Het instituut zal ook in 2023 voor zorgen, dat Suriname, niet alleen op nationaal niveau, maar ook op regionaal en internationaal niveau zijn visie blijft delen, over de inrichting en ontwikkeling van de energiesector, en als belangrijke speler invloed uitoefent op het integraal beleid.
Het versterken van de interne organisatie en werking, die als grondslag dienen voor de verdere ontwikkeling van het beleid, planning en uitvoering, zijn hierbij belangrijke speerpunten. Dat zal gebeuren door het creƫren van juridische grondslagen voor een effectieve planning en aansturing van de elektriciteitsvoorziening sector, het ontwikkelen van voldoende institutionele capaciteit, en het actief inzetten van een eenduidige samenwerking met relevante actoren voor de ontwikkeling van de energiesector, in consensus met de overheid.
Hierbij horen ook, de ontwikkeling en implementatie van een āenergy sector databaseā welke gericht zal zijn op het beheer en publicatie van relevante data en informatie met betrekking tot de elektriciteitsvoorziening. Het bereiken van overeenstemming met de regering en relevante actoren binnen de sector over de ontwikkeling van het definitief Elektriciteits Sector Plan (ESP). Hierbij horen ook het vaststellen van de aansluittarieven in samenhang met de aansluitvoorwaarden en de beoordeling van de IRRP-voorstellen en -conceptplannen.
Gestructureerd overleg en consultatie met de stakeholders, zal de transparantie en betrokkenheid van alle belanghebbenden binnen de energiesector garanderen, waarbij de bestaande energie wet- en regelgeving continu wordt geƫvalueerd en noodzakelijke wijzigingen en aanvullingen worden geformuleerd, alsook het verder afronden van de benodigde staatsbesluiten.