De Nationale Assemblee (DNA) heeft een aanzet gegeven om zich te buigen over de wijziging van het kiesstelsel. In huishoudelijk verband is vandaag een commissie ingesteld die alvast gaat werken, zegt DNA-voorzitter Marinus Bee aan Suriname Herald. Een team van juristen heeft zich al gebogen over de uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof). Ze hebben die al geanalyseerd en verslag ervan gedaan.
De volgende stap is om een parlementaire commissie in te stellen om dat traject uit te werken. “De regering is aan set, maar wij hebben een verantwoordelijkheid als nationale assemblee”, zegt Bee. Daar wil het parlement zo goed mogelijk invulling aan geven.
Bee is blij met de bijdrage en input vanuit het maatschappelijk middenveld, want het is een zaak van nationale aard. Alle bijdrages van organisaties, individuele personen worden op prijs gesteld en zullen meegenomen worden, zegt Bee.
Hij benadrukt dat men in dit proces nog altijd voorzichtig moet zijn waarbij er geen politiek moet worden bedreven met zo’n belangrijk aspect. Hij roept op dat er een eerlijke bijdrage wordt gedaan. Er moet gezamenlijk gewerkt worden aan de wijziging, is Bee van oordeel.
De parlementsvoorzitter is er geen voorstander van dat conceptwetten zo gepubliceerd worden, want dat kan alleen maar voor verwarring zorgen. Mensen zullen gauw geneigd zijn te geloven dat dat het een officieel concept is. De samenleving heeft nu geen verwarring nodig.
Het Constitutioneel Hof heeft vorig jaar augustus in het kader van toetsing van de kiesregeling geoordeeld dat de Kiesregeling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod van artikel 8 van de grondwet en het discriminatieverbod van artikel 8 van de grondwet.
Volgens het Constitutioneel Hof brengt de Kiesregeling niet tot uitdrukking one person one vote. Derhalve is de Kiesregeling in strijd met diverse artikelen van de grondwet en internationale verdragen waar Suriname partij bij is.