De wijze waarop de Nederlandse premier, Mark Rutte, zijn excuses heeft aangeboden aan de landen waarin Nederland koloniale invloeden had is niet correct. Dit zegt Johan Roozer, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij en Onderzoek naar de gevolgen van het Slavernijverleden (NCS), in gesprek met Suriname Herald.
Het is overhaast en de betrokkenheid van de nazaten van de tot slaafgemaakten is hierbij niet gekend. “We weten nog steeds niet wat er na de komma komt zoals is uitgesproken. Je kan maar een keer excuses aanbieden. Het kan dus niet zo zijn dat wij willen dat andere personen zoals Koning Willem Alexander dan dunnetjes over de excuses gaan,” zegt Roozer.
Samen met verschillende groepen uit de Antillen wordt nagegaan wat de vervolgstappen zullen zijn. In de voorbereiding naar de excuses toe is het maatschappelijk middenveld niet betrokken. In Nederland werden de standpunten bekendgemaakt aan de Nederlandse overheid en meer dan dat kon de Surinaamse delegatie niet doen.
Ook de bewustwording van de Afro-Surinamers over dit vraagstuk laat te wensen over. Er is nog veel werk te verzetten, vindt Roozer. Er zijn diverse meningen met betrekking tot de excuses en reparatie naar de groep toe. Ook de samenwerking tussen diverse organisaties verloopt niet zoals die moet. Er is teamwerk nodig om het maatschappelijk doel te bereiken, stelt Roozer.
Het comité zal zich buigen over de tekst van premier Mark Rutte, die op 19 december 2022, excuses heeft geboden over het slavernijverleden. De bedoeling is dat het comité komende week een mening zal formuleren naar aanleiding van de excuses.
Verder zegt Roozer dat het een bewuste keuze is geweest om niet meteen met een statement te komen vanuit de organisatie. In de afgelopen periode is er meer informatie verzameld met betrekking tot de excuses.
Herdenking afschaffing slavernij
De voorbereiding in verband met de herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij op 1 juli verloopt goed. Er zijn met verschillende organisaties al gesprekken gevoerd. Intussen is een twaalf punten tellend programma opgesteld, dat uitgevoerd zal worden voor en na de herdenking van 160 jaar afschaffing van de slavernij.
Na 1 juli zal er een agenda voor onderzoek gepresenteerd worden met de bedoeling dat er meer onderzoek gedaan wordt over het slavernijverleden vanuit een Surinaams perspectief.