De rijstboeren moeten worden gedirigeerd en zelfs bij wet worden verplicht en beboet om hun rijstarealen schoon te maken. Gewezen parlementariër, Rashied Doekhie, vraagt zich af wat de bestuursdienst in Nickerie heeft gedaan sinds het uitbreken van de rattenplaag. “Rattengif zal niet werken, je omgeving moet schoongemaakt worden,” zegt hij.
Doekhie geeft aan dat de overheid bij wet mag optreden vooral als de gezondheid in gevaar dreigt te komen, waarbij er sprake is van ziekte met zelfs de dood als gevolg. Men mag beboet en strafrechtelijk worden vervolgd, licht hij toe.
Tegenover D-TV Express geeft Doekhie te kennen dat de rattenplaag is ontstaan, omdat de boeren de ruim tien meter ruimte om hun landbouwpercelen niet optimaal schoonmaken. De ratten gaan zich daar huisvesten en vermenigvuldigen. De bestuursdienst had volgens hem eerder moeten optreden. Hij weet niet waaraan dat heeft gelegen als de dienst niet over middelen beschikt of als ze geen weet hebben over deze soort kwesties.
Het kan bij Doekhie niet op dat er tijd wordt verspild om allerlei commissies in het leven te roepen en nu is er een commissie rattenplaag. “Je wordt er ziek van”, zegt hij. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft inmiddels aan negentien padieboeren vijfhonderd kilogram rattengif verstrekt.
De eerste partij rattengif en buizen waarin het gif geplaatst moet worden is een direct gevolg van het bezoek van LVV-minister Parmanand Sewdien op eerste kerstdag aan Nickerie, waarbij hij in het Henar-gebied de schade die is aangebracht aan de padi aanplant heeft kunnen aanschouwen.
Doekhie blijft erbij dat gif plaatsen in de rijstvelden niet de oplossing is. De districtscommissaris is bij wet bevoegd om opdracht te geven dat de zaak opgeruimd wordt. De bestuursdienst moet het veld ingaan en de plekken identificeren die de boeren niet schoonmaken. Doekhie merkt op dat de mensen met de meeste spoed hun arealen zullen schoonmaken wanneer ze de cel in worden gegooid voor het weigeren om hun omgeving schoon te houden.
Wanneer de arealen schoon zijn en worden onderhouden, zal men meteen een significante vermindering zien van het aantal ratten, legt Doekhie uit. De ratten blijven overdag in de vieze vuile ongeorganiseerde bosschages die om de percelen zijn.