De regering heeft vorig jaar gewerkt aan de versterking van de bilaterale relaties met verschillende landen. Dit jaar wenst de regering ook nieuwe relaties aan te gaan. Volgens minister Albert Ramdin van ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) wil de regering dit jaar de relaties met Jamaica versterken niet alleen op politiek gebied of in Caricom-verband, maar ook op economisch gebied.
Hetzelfde wil de regering ook in de regio doen met de Antillen namelijk Curaçao, Aruba en Sint Maarten. De focus ligt nu op deze twee groepen in de regio, maar afhankelijk van toekomstige omwikkelingen zal mogelijk in het tweede helft van het jaar de relatie met de Dominicaanse Republiek en Centraal Amerika versterkt worden.
De regering hoopt met Canada ook relaties aan te halen in het kader van olie en gas in de komende maanden. President Chan Santokhi is gisteren vertrokken naar India. Volgens Ramdin is dit de eerste stap voor het aanhalen van relaties in Zuidoost-Azië. Vanaf 1975 hebben regeringen zich vanwege ons cultureel erfgoed nadrukkelijk gericht op diplomatieke betrekkingen met India, China en Indonesië.
“Nu willen we daarvan afstappen. Die relaties blijven we behouden, maar Zuidoost-Azië heeft veel meer te bieden. Dus we versterken ook de relaties met Japan, Zuid-Korea, Thailand en Viëtnam. Maleisië en Singapore kunnen ook voordelen opleveren bij een goede samenwerking”, stelde de bewindsman.
In West-Europa zijn de relaties met Duitsland, Spanje en Italië op agenda. Het gaat hierbij niet om het opzetten missies. Indien de samenwerking iets zal opleveren zal dit wel overwogen worden. Nu zal alles gaan via niet-residerende ambassadeurs. De samenwerking met Guyana, Frans-Guyana, Brazilië gaan door.
Ook de speciale banden met Cuba worden voortgezet. Suriname ondersteunt de Cubaanse regering in haar doelstelling om het embargo tussen Cuba en VS opgeheven te zien. Internationaal zijn de relaties met Nederland, Frankrijk en de VS verder versterkt. De samenwerking met de Arabische wereld gaat voort via de Surinaamse ambassade in Marokko.