Consumenten zullen wanneer aan hun belasting over de toegevoegde waarde (btw) in rekening wordt gebracht erop moeten letten of het bedrijf of de winkelier die dit doet, over een btw-certificaat beschikt. Dit wordt benadrukt door Ismael Kalaykhan, directeur van de Belastingdienst. Hij zegt dat eenieder die zich voor de btw-registratie aanmeldt bij de Belastingdienst, een certificaat ontvangt.
“De consument moet goed nagaan of iemand die btw in rekening brengt, dat mag doen. Het mag alleen wanneer ze geregistreerd staan en hun certificaat duidelijk zichtbaar is.” De btw-wet is op 1 januari in werking getreden. Kalaykhan zegt dat de Belastingdienst geconfronteerd is met veel aanmeldingen van bedrijven en ondernemers, maar dat er terdege rekening is gehouden met het zogenaamde “last moment.”
“We zijn alles nu aan het verwerken, maar zijn daarbij ook afhankelijk van de techniek zoals internet, omdat veel mensen appen”, zegt hij verder. Echter gaat het volgens de functionaris de goede kant op. De dienst heeft veel vragen vanuit de samenleving ontvangen en zet zich van haar kant in om de communicatie naar ondernemer en consument op te schroeven.
In het proces naar de invoering van de btw toe zijn er onder meer informatiefilmpjes geproduceerd en uitgezonden; ondernemersavonden georganiseerd; sessies met doelgroepen afgewerkt en uitleg gegeven aan specifieke organisaties. “Ik kan me voorstellen dat het niet in een keer goed begrepen wordt, maar vooral voor de man van de straat moet het duidelijk zijn,” zegt Kalaykhan.
Volgens hem is het voornamelijk van belang dat de consument goed nagaat welke goederen onder het nultarief vallen. Men kan hiervoor onder meer terecht op de website van de Belastingdienst.