De rattenplaag in Nickerie waarvoor al maanden aandacht van de regering is gevraagd, loopt uit de hand. In een poging de ratten te bestrijden gaan ook huisdieren dood. Enkele boeren in Nickerie hebben geiten, schapen en koeien verloren. Het is niet duidelijk welk middel gebruikt wordt om de ratten te bestrijden, maar het heeft duidelijk een negatief effect op andere dieren.
De gezondheid van de samenleving is nu ook in gevaar, omdat er mogelijk ook gif in vis zit die verkocht wordt. Dit kan bij consumptie ook een dodelijk effect hebben.
De boeren zijn ten einde raad, omdat de ratten niet alleen de jonge rijstaanplant vernietigen, maar ook andere gewassen. Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, om een reactie gevraagd, zegt dat er een paar keer in het parlement aandacht hiervoor is gevraagd, maar dat er niets gebeurt. “Er is geen begeleiding, geen voorlichting en ook geen registratie van de schade die de boeren hebben geleden”, stelt Parmessar.
Volgens hem worden de boeren nu als de schuldigen aangemerkt. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is volgens Parmessar bezig met het uitdelen van bestrijdingsmiddelen, maar het is niet duidelijk welke middelen het zijn. Ook is niet aangegeven hoe deze middelen te gebruiken en welk effect ze kunnen hebben op flora en fauna.
Hij geeft aan dat hij wilde verhalen hoort over het bestrijdingsmiddel. “Dat het gaat om een verboden spul dat in vloeibare vorm door winkeliers verkocht wordt. Dit mengt men met rijst. Dat mag niet”, zegt Parmessar. Er moet voorlichting komen van wat er gedaan moet worden. Nu worden ook huisdieren slachtoffer. “Daar stopt het voor mij. Er moet een agressieve campagne gevoerd worden in termen voorlichting en wat de effecten van de middelen zijn voor huiselijke consumptie, water en dieren”, geeft Parnessar aan.
Ook moeten wetenschappelijke instituten geraadpleegd worden die kunnen vaststellen of de middelen ook in de rijstplanten opgenomen kunnen worden. Nickerie is volgens hem een gevarenzone met de ziekte van Weil, waar het nog niet duidelijk is hoeveel mensen reeds hieraan gestorven zijn. “De regering gaat laks hiermee om. We praten over de consumptie van vis door mensen en een dreiging voor dieren.”