De belastingvrije grens wordt opgetrokken naar SRD 7500 per maand. Dit is naar voren gekomen tijdens het vervolggesprek tussen de regering en het presidium van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). De leden van Ravaksur zijn woensdag op het Kabinet van de President ingelicht over de effecten van de belasting toegevoegde waarde (btw) en de verhoging van de loonbelasting. Tevens is aangegeven welke gevolgen subsidies zullen hebben op de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Het is de bedoeling dat na drie maanden een evaluatie komt met betrekking tot de belastinghervorming alsook de stand van zaken aangaande de btw-wet. Verder is er gekeken naar de belastingschijven die verruimd zullen worden naarmate de belastingvrijezone wordt opgetrokken.
Er komt een monitoring unit ter implementatie van de wet. Hierin zullen vertegenwoordigers van de vakbeweging, het bedrijfsleven en de regering participeren. Zij zullen ervoor zorgdragen dat de doelen die met btw-wet gesteld zijn, daadwerkelijk gehaald worden.
De regering heeft tegenover Ravaksur uitgelegd hoe het doorvoeren van de btw en de aanpassing van de loonbelasting past binnen het raamwerk van het IMF. Het kabinet is tijdens het onderhoud ondersteund door de deskundigen Karel Eckhorst (adviseur in de Executive Board van het IMF) en fiscaaljurist Roy Rijger.
Dayanand Dwarka, lid van het Ravaksur-presidium, zegt dat er eerder dit jaar met de regering is afgesproken dat bij de introductie van de btw er tegelijk voor zou worden gezorgd dat loontrekkers verlichting krijgen in de sfeer van de loonbelasting. President Santokhi is bereid mee te gaan met elke voorwaarde die past binnen het IMF-programma. Het staatshoofd heeft benadrukt dat er voldaan moet worden aan de door het IMF gestelde voorwaarden in verband met de review in maart 2023. Een van de voorwaarden is de btw-wet zodanig moet zijn aangepast dat het goed implementeerbaar is.