Digicel Suriname NV (Digicel) draagt ook bij aan de bescherming van de kust. Het bedrijf is op vrijdag 16 december deelgenoot geworden van het Building with Nature-project, dat is geïnitieerd door professor Sieuwnath Naipal. 45 personeelsleden hebben namelijk te Weg naar Zee, begeleid door Naipal, ruim 300 mangroveplantjes in de grond gestopt.
Digicel helpt hiermee aan het bouwen van een natuurlijke barrière tegen het oprukkende zeewater. Hiermee moet afbrokkeling van de kust worden tegengegaan. Het Weg naar Zeegebied is zeer kwetsbaar voor overstromingen en erosie, waarbij tot 27 meter land in één jaar tijd verloren gaat.
Mangrove is broodnodig omdat het bescherming biedt aan de kustlijn door het vasthouden van sediment en het water uit de zee zuivert. Verder is het een kraamkamer voor allerlei vissen, die deel van ons voedsel vormen. Het personeel van Digicel Suriname is zich hiervan bewust.
CEO Deonarine Gopaul zegt dat werknemers van het bedrijf besloten deel te nemen aan het project Building with Nature na een zeer inspirerend gesprek met Naipal, waarbij hij vertelde over het bijzondere werk dat hij doet en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.
Gopaul: “Het project hebben wij als ‘eye opening’ ervaren. We zijn met andere ogen gaan kijken naar onze verantwoordelijkheid om onze kustlijn te beschermen en alle biodiversiteit die daarin voorkomt.”
De CEO zegt verder dat bouwen aan de natuur niet alleen een impact heeft op de mensen die in het gebied wonen en werken, maar op heel Suriname, omdat een groot deel van ons voedsel afkomstig is uit mangrove wetlands.
“Vandaag komen we ons oriënteren door mee te helpen met planten, maar het is de bedoeling dat we een duurzamere bijdrage gaan leveren door actiever te worden bij het verzamelen van data die nodig is om de zeespiegel, de waterkwaliteit, het zoutgehalte en het zuurstofgehalte te meten. Dit zijn allemaal parameters die belangrijk zijn voor de visserij en de omwonenden. Ook kunnen met de verzamelde data waarschuwingen worden gegeven als de golven een kritieke hoogte bereiken”, zegt CEO Gopaul.
“We hebben allemaal een probleem als onze kust niet wordt beschermd. In de natuur is alles met elkaar verbonden. Als de mangrove verloren gaat, krijg je heel veel CO2-uitstoot met alle nadelige gevolgen van dien. Mangrove is een schatkist, die letterlijk op de bodem van de zee dreigt te verdwijnen als we geen actie ondernemen. Het is daarom belangrijk dat de private sector een vuist vormt om de regering zover krijgen prioriteit te geven hieraan”, zo legt Naipal de noodzaak van het project uit.