De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft gisteren voor de derde dag geprotesteerd. Bij het Vlaggenplein is er geprotesteerd tegen, wat ze noemen, het wanbeleid van de regering-Santokhi. Met borden waarop leuzen stonden geschreven, probeerden ze niet alleen de aandacht van de regering, maar ook van mensen die langsreden met hun voertuigen, te trekken.
De opkomst was veel minder in vergelijking met de voorgaande protestdagen. “Er spelen heel wat zaken. Mensen worden geïntimideerd en daarvoor zijn ze bang. Als de Surinamers hun rechten kennen hoeven ze niet bang te zijn voor geen enkele regering,” zegt Mike Sallons van de bond bij Openbare Werken die de actie ondersteunt.
Hij gaf aan dat vooral de jonge mensen op de ministeries mee willen doen, maar bang zijn voor rancune. “Aan hun wordt aangegeven, dat als ze meedoen met de actie, hun vaste aanstelling niet in orde gemaakt zal worden,” zegt Sallons. Echter, wil hij de mensen oproepen om toch te komen protesteren.
Volgens de vakbondsman zijn er procedures om te komen tot een vaste aanstelling bij de overheid en zolang een medewerker aan de eisen voldoet, kan niemand dat tegenhouden. CLO-voorzitter Ronald Hooghart was niet ontevreden over het aantal personen dat is komen opdagen. “Elke strijd begint met een of twee personen. Wanneer mensen zien dat het voortouw wordt genomen, zal de rest zich aansluiten,” geeft de vakbondsman aan.
Vorige week vrijdag heeft de CLO een petitie ingediend bij president Chan Santokhi. In de brief staan de punten, die de vakorganisatie geregeld wil zien. Er is een ultimatum aan de regering gesteld, dat morgen verstrijkt. Wat er daarna zal gebeuren, is nog niet duidelijk.
Hooghart roept alle Surinamers, maar ook de politieke partijen op om de actie te ondersteunen. “We gaan moeten strijden totdat deze mensen opstappen,” laat de vakbondsman optekenen.