Muriël Fernandes is de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Ze is de eerste vrouwelijke voorzitter van de organisatie sinds haar 30-jarig bestaan. Fernandes is ook dorpshoofd van Cassipora in Para. In het nieuwe bestuur hebben onder andere zitting Angelique Palmtak als secretaris en is tevens dorpshoofd van Grankreek. Margriet Biswane is de penningmeester van het nieuwe bestuur van VIDS.
Voorafgaand de aanwijzing van een nieuw bestuur, heeft de VIDS voor de achtste keer haar driedaagse conferentie van 27 tot en met 29 augustus gehouden te Washabo in Kabalebo in West-Suriname. Er is gesproken over de prioriteiten van de dorpen, het beleidsprogramma voor de periode 2022-2027 en er is een nieuw VIDS-bestuur aangewezen.
Vrijwel alle Inheemse dorpshoofden en andere vertegenwoordigers van de gemeenschappen te weten basja’s en jongeren- en vrouwenorganisaties waren aanwezig bij de vergadering. De conferentie wordt afhankelijk van de beschikbare middelen om de vijf jaar gehouden.
De VIDS-conferentie werd op 27 augustus geopend door dorpsoudste en voormalig dorpshoofd Julius Lingaard van Washabo. Tijdens de conferentie zijn de oud-voorzitters eveneens herdacht. Richardo Pane, langst zittende voorzitter van de VIDS (1997- 2012), heeft een woord van dank uitgesproken aan de voormalige voorzitters. Pane, Hariette Vreedzaam, Loreen Jubitana en Max Ooft hebben tevens een onderscheiding in ontvangst mogen nemen voor hun jarenlange inzet voor de VIDS.
Demarcatiekaarten kaarten gepresenteerd
Medewerker George Awankaroe van het Bureau VIDS presenteerde tijdens de conferentie de demarcatiekaarten van de verschillende Inheemse gebieden in geheel Suriname. Deze zijn belangrijk in de strijd voor de wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten. Met de kaarten wordt onderbouwd waar hun woon- en leefgebieden zijn.
Demarcatiekaarten van Inheemse gebieden zijn zeer relevant in de strijd voor wettelijke erkenning van de collectieve grondenrechten. Ook de demarcatie van het Wayana-gebied is een feit en de kaart is kortgeleden gepresenteerd. “Dit is ons gebied en we claimen het”, zegt Jupta Itoewaki, voorzitter van Mulokot, een werkarm van het traditioneel gezag van de Wayana. Itoewaki participeerde ook aan de achtste VIDS-conferentie.
Reglement Korhopa belicht
Het Inheemse dorp Korhopa (Matta) heeft sinds oktober 2021 een op papier vastgelegd dorpsreglement. In dit document zijn verschillende onderwerpen aan de orde die te maken hebben met onder andere goed bestuur, orde en rust, aanwijzing van een nieuw dorpsbestuur, beheer van de dorpskas en ook rechten en plichten van dorpsbewoners. Wendeline Sabajo, dorpshoofd van Korhopa, heeft het reglement uitgebreid belicht tijdens de VIDS-conferentie.
Participanten van de conferentie hebben in werkgroepen gediscussieerd over grondenrechten, FPIC-protocol, gezondheidszorg, onderwijs, uitvoering Kaliña- en Lokono-vonnis, klimaatverandering en duurzame energie. Na presentatie van de diverse onderwerpen is de strategie met betrekking tot grondenrechten, het Kaliña- en Lokono-vonnis vonnis en FPIC aangenomen.