Er blijkt een enorme behoefte te zijn aan medische zorg in het achterland. Dit is de conclusie van minister Krishna Mathoera van Defensie. De bewindsvrouw heeft gisteren een bezoek gebracht aan het district Brokopondo om zich te oriënteren over het verloop van de werkzaamheden van het Nationaal leger en de South Dakota National Guard (SDNG) uit de Verenigde Staten.
Het personeel van de Amerikaanse militaire organisatie vertoeft tot 2 mei in Suriname om lokale bewoners in rurale gebieden te voorzien van vrije en kwalitatieve medische behandelingen en tandheelkundige diensten. Deze diensten zijn onderdeel van de Medical Readiness Training Exercise (Medrete).
Tijdens een persmoment heeft minister Mathoera gezegd, dat Suriname een mooie samenwerking heeft met de defensieorganisatie van de Verenigde Staten van Amerika. “Met de South Dakota National Guard hebben we al zestien jaar een uitzonderlijk partnerschap. Er zijn eerder ook van deze succesvolle missies geweest.
Majoor Benjamin Abbey van SDNG, belast met de operationele coördinatie, gaf in gesprek met de Communicatiedienst Suriname (CDS) aan dat de samenwerking met het Nationaal Leger uitermate goed verloopt. “Deze operatie kan geclassificeerd worden als een humanitaire missie met een medische grondslag,” zei de Amerikaanse militair.
Vanuit de Surinaamse zijde is kapitein Guno Welzijn de operatie commandant. Hij gaf aan dat de missie tot nu toe een succes is. “We zijn op 21 april gestart te Atjoni en hebben vijf dagen medische en tandheelkundige hulp geboden aan de gemeenschap. Daarna zijn we drie dagen geweest te Brownsweg en vandaag zijn we in het Brokopondo centrumgebied,” zei de legerfunctionaris.
De muloschool van Brokopondo is omgetoverd in een ‘ziekenhuis’, de leslokalen dienen als consultatie- en behandelruimtes. Terwijl de zon schijnt rennen de kinderen op het terrein. De symptomen van de mensen met verscheidene klachten worden aangehoord door de legerartsen van SDNG, een Surinaamse militair zit aan om het begrijpen makkelijker te maken voor personen die de Engelse taal niet beheersen. Ook artsen en personeel van het Militair Hospitaal leveren een reële bijdrage aan het doen slagen van de operatie.
Kapitein Shyam Manniesingh van de afdeling Civiel Militaire Relaties benadrukte, dat er enorm werk is verzet om het geheel voor te bereiden. De legerofficier accentueerde dat de districtscommissarissen en het personeel van de Medische Zending (MZ) een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd.
“De Amerikanen zijn laaiend enthousiast met dit partnerschap. Voor de lokale gemeenschappen betekenen de diensten heel veel, die zijn een aanvulling op de reguliere zorg,” aldus de militair.