In het Surinaams onderwijs zal het concept co-teaching worden geïntroduceerd. Logopedisten zullen leerkrachten in de onderbouw trainen en ondersteunen. “Hierdoor krijgen zij handvatten om ook de kinderen die achterlopen in taal te kunnen helpen,” zegt projectleider Gracia Nelson aan Suriname Herald.
Zij vertoeft samen met zes collega’s in Nederland. Dit, in het kader van het Twinningproject ‘Positionering logopedie in Suriname’. De logopedisten zijn verbonden aan de Vereniging voor Logopedisten in Suriname (LOGOSU).
Op vragen van Suriname Herald zegt de organisatie dat dit project een samenwerking is tussen de Hogeschool Rotterdam en LOGOSU. “Met dit project willen we het bereik van de zorg van communicatief kwetsbare personen vergroten,” zegt Nelson die naast projectleider voor Suriname ook de trekker is van het praktijkgedeelte. Gerda Brondijk is de projectleider Nederland en trekker van de bijscholing.
De logopedisten worden bijgeschoold en lopen een verdiepingsstage bij collega-logopedisten in ziekenhuizen, revalidatiecentra, scholen, instellingen en gespecialiseerde praktijken. De spraakverbeteraars zijn op 17 oktober vertrokken naar Nederland.
De logopedisten zullen enkele professionaliseringsactiviteiten uitvoeren. De eerste week van de verdiepingsstage is achter de rug. Verkenning van de stageplek, werkbesprekingen en een workshop over co-teaching hebben de week gevuld. De eerste week is afgesloten met een bezoek aan de Nederlandse Vereniging van Logopedisten en Foniatrie (NVLF).
LOGOSU en de NVLF zullen samenwerken. Surinaamse logopedisten worden gratis lid van de NVLF. Hierdoor hebben de Surinaamse logopedisten toegang tot onder andere wetenschapsartikelen en voorlichtingsmateriaal. Dit is de eerste keer dat de NVLF een dergelijke samenwerking aangaat. “We zijn dan ook terecht blij,” stelt de organisatie.
“Het project behelst ook participatief actieonderzoek. Dit houdt in dat logopedisten in de verschillende werkgebieden hun bereik zullen verbreden en op een systematische manier zullen vastleggen en het proces analyseren,” zegt Nelson.
Naomi Hoever