Met het verzorgen van opleidingen en trainingen wil de Safety & Security Academy Suriname (SSAS) het niveau binnen de beveiligingsbranche helpen opkrikken. Op deze manier wil SSAS een steentje bijdragen aan de structurering van het beveiligingswezen. “De behoefte is enorm binnen de branche. En eigenlijk doet nu iedereen zijn eigen in-house security trainingen,” zegt SSAS-directrice Sharon Schalkwijk.
Het opleidingsinstituut bereidt zich erop voor om security trainingen te verzorgen voor de verschillende securitybedrijven. Van elke getrainde beveiligingsmedewerker moet tenminste bekend zijn wat die heeft gehad in zijn curriculum. Er dient een standaardnorm te zijn waaraan medewerkers moeten voldoen.
Schalkwijk merkt op dat de samenleving vaak neerkijkt op beveiligingsmensen. “Het zijn echter niet gewoon wachters. Het zijn mensen die zorgen voor de veiligheid en de beveiliging van personen, van hun have en goed. Ze zouden daar meer waardering voor moeten krijgen en dat kunnen we bewerkstelligen door hen te scholen,” stelt ze.
Niveau
Schalkwijk wordt bij haar werkzaamheden binnen het opleidingsinstituut bijgestaan door een scala aan ervaren beveiligingsdeskundigen. Een van hen is Ronny Braafheid, die tien jaar in Suriname bij de Militaire Politie diende voordat hij naar Nederland vertrok, om er gedurende 25 jaar in de beveiligingssector te werken en studeren. Inmiddels is hij al geruime tijd terug in Suriname, waar hij zijn ervaringen op het gebied van security management wil delen om het Surinaamse beveiligingswezen naar een hoger niveau te brengen.
Braafheid zegt dat de beveiligingsbranche in Suriname op een redelijk goed niveau is, maar door de academie veel verder gestuwd kan worden. “Beveiligingsmedewerkers krijgen bij SSAS sowieso een algemene elementaire opleiding, want om een volledige beveiliger te zijn heb je ook een kaderberoepsopleiding op mbo-niveau, waar je een leider kan worden. En daarna komt de hbo-opleiding.”
Voor beveiligers die carrière willen maken biedt SSAS dus volop mogelijkheden. SSAS-directrice Schalkwijk geeft aan waarom het volgen van trainingen zo belangrijk is: “Als mens moet je altijd blijven leren, ook in deze branche. Zaken veranderen en je gaat je altijd moeten bijscholen. We zijn op dit moment ook in gesprek met internationale partners, waarbij ze ons curriculum hebben kunnen lezen en we input van ze hebben gehad. We zijn nu nog aan het verfijnen, omdat het nog in concept is. Maar we hebben diverse specialisten ook in het buitenland gevraagd om ons curriculum te screenen en ze zijn er vol lof over,” zegt Schalkwijk niet zonder trots.
Samenwerking
“In de beveiligingssector hebben we collega’s, hebben we concurrenten, maar ook partners. Een concurrent kan ook een partner van SSAS worden en daarvoor staan we open. We gaan niemand uitzonderen. Dus bij deze doe ik de oproep om gebruik te maken van de mogelijkheid die wij bieden als academie, het is tenslotte om deze sector hoger te brengen in Suriname,” zegt Miquel Gilliot, SSAS-trainer en deskundige met ettelijke jaren ervaring binnen het beveiligingswezen.
Hij hoopt op een goede samenwerking met belanghebbenden binnen de beveiligingsbranche, zodat betrokkenen er samen voor kunnen zorgen dat deze sector op een heel hoog niveau komt te staan. Gilliot benadrukt de noodzaak voor uniformiteit in opleiding en trainingen. “Eigenlijk in alles wat we willen doen, zodat we een vuist kunnen maken tegen de criminaliteit en het veilig gevoel dat Suriname wil hebben terug kunnen brengen. Laten we het samen doen. Laten we gebruikmaken van de mogelijkheden die het opleidingsinstituut biedt.”