“Ik zal mij op social media blijven uiten als het over maatschappelijke issues gaat,” zegt Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB). Hij ligt niet wakker van de uitspraken van justitieminister Kenneth Amoksi, dat er disciplinaire maatregelen volgen tegen bestuursleden van de politiebond die vrijelijk deelnemen aan discussies op social media. “Als bestuur zoeken wij geen confrontatie, maar wij schuwen die ook niet.”
Hellings stelt dat in het Politiehandvest slechts staat, dat politieambtenaren een geheimhoudingsplicht hebben over informatie die zij uit hoofde van hun functie hebben verkregen. “Het is verboden om informatie die je in functie hebt verkregen door te geven of publiekelijk te maken dan aan degene aan wie je verantwoording verschuldigd bent. Rapportage is bijvoorbeeld verplicht aan het Openbaar Ministerie, de procureur-generaal en de korpschef. Dit is heel wat anders dan de draai die de minister hieraan wil geven,” zegt Hellings.
“Vrije meningsuiting mag. Leden van de bond zijn vrij om kritiek te leveren. Discipline wil niet zeggen dat mensen monddood moeten worden gemaakt.” Hellings benadrukt dat de gedragscode niets te maken heeft met maatschappelijke issues. “Ik hecht niet veel waarde aan een bedreiging. Als bond zullen wij niet accepteren, dat men aan de vrije meningsuiting van leden komt,” zegt de SPB-voorzitter.
Naomi Hoever