“We zijn aan de rand van de afgrond van onze gezondheidszorg,” stelde een bezorgde minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, vandaag op een Zoom-persconferentie. Ziekeninstellingen kunnen de COVID-zorg niet meer aan. Meer dan negentig positief geteste personen zijn in thuisisolatie geplaatst. Dit, om de druk op de reguliere zorg te ontlasten. De komende tijd zal dat pad worden aangehouden. “Alle tenten zijn vol alsook de ruimten in ziekenhuizen, die gereserveerd zijn voor COVID-opvang.”
Er is de afgelopen periode een enorme stijging van het aantal positieve gevallen geregistreerd. De besmettingen op dagbasis zijn volgens de minister van Volksgezondheid fors opgelopen. De bewindsman zei verder dat er nu sprake is van varianten, die zich snel verspreiden.
Van het testmateriaal dat tussen 23 maart en 21 april is opgestuurd voor onderzoek, blijkt dat 73 procent besmettingen zijn met de Manaus en Britse variant zijn. “Dit leidt tot bezorgdheid,” stelt Ramadhin. Volgens hem betekent het aantal positieven dat de varianten zich aan het verspreiden zijn.
“Ziekeninstellingen kunnen de COVID-zorg niet meer aan.” Meer dan negentig positief geteste personen zijn in thuisisolatie geplaatst. Dit, om de druk op de reguliere zorg te ontlasten. De komende tijd zal dat pad worden aangehouden. Alle tenten zijn vol alsook de ruimten in ziekenhuizen die gereserveerd zijn voor COVID-opvang.
De directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Radjesh Orie, zei dat deze trend zich zal blijven voortzetten. Het pakket aan maatregelen moet de opmars van het virus beteugelen. Bij een ongewijzigde situatie zullen er meer stijgingen komen. Het aantal personen dat zich een aandient voor een swab test is nog niet wat gewenst is.
Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid, spreekt van een crisis in de zorg. Ziekenhuizen kunnen vanwege de druk op de zorg geen COVID-patiënten meer opvangen.
Naomi Hoever