Het traditioneel gezag dat aanwezig was tijdens de krutu op Drietabbetje is content met de belofte die de regering heeft gemaakt over het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk. “We gaan ze de ruimte geven tot volgend jaar om te werken aan de belofte, die op het bord ligt van het staatshoofd. Ze hebben plechtig beloofd,” zegt hoofdkapitein John Lesina. Hij maakt deel uit van het kabinet van granman Bono Velanti.
Een regeringsdelegatie heeft in het weekend een bezoek gebracht aan het binnenland. Al jaren vechten binnenlandbewoners voor de rechten van hun woongebieden. Met het oplossen van deze jarenlange ellende voor de marrons en inheemsen willen zij voorkomen dat hun woon- en leefgebied als concessie wordt uitgegeven, zoals dat nu in vele gebieden het geval is.
Het gaat erom dat de marrons en andere in stamverband levende mensen zekerheid hebben op de gronden waarop zij al jaren wonen. “Titel krijgen op de grond is zekerheid krijgen voor de toekomst. De mensen kunnen ook in alle rust in hun omgeving vertoeven,” zegt Lesina. Vicepresident Ronnie Brunswijk is afkomstig uit het binnenland en hij weet volgens Lesina hoe de vork in de steel zit. De gemeenschap rekent op hem, dat hij samen met de president zal werken aan een oplossing, benadrukt de kapitein.
“In juli 2021 moeten de contouren al zijn uitgezet, zodat we een beeld hebben over wat het zal het worden voor wat betreft de uitvoering van dit vraagstuk,” zegt Lesina.
Suriname is meerdere malen door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten gevonnist voor het niet naleven van de vonnissen.
Simone Awanna