De aftredende regering heeft Suriname gedegradeerd tot een toilet. Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn in gesprek met Suriname Herald. Hij vindt het niet kunnen dat een regering die aan het inpakken is op het laatste moment bezig is met politieke benoemingen. Een regering die weet in welke financiële positie het land zit zou dat nooit doen, aldus Boldewijn. “Ik heb in mijn leven dit nog nooit meegemaakt tijdens een regering.”
Hij zegt bezorgd te zijn over wat wij later als land zullen krijgen. President Desi Bouterse heeft eerder beloofd dat ministers de 25 procent salarisverhoging die ambtenaren eerder hebben gehad niet zouden krijgen. Wat gemaakt heeft dat hij op het laatste moment ministers fors beloond heeft, is voor Boldewijn een raadsel. “Terwijl we Oppenheimer niet kunnen betalen zitten we als land miljoenen uit te geven als beloning.”
Boldewijn pleit voor een wet Demissionairiteit die regeringen zal verbieden om vijf maanden voor de verkiezingen verregaande beslissingen te nemen. De bestuurskundige noemt de situatie in het land een okersoep omdat alles op dit moment zo troebel is. Desondanks heb je mensen die rondhuppelen en zeggen dat het goed gaat in het land. Dat mensen op de valreep benoemd worden in functies vindt hij onacceptabel.
Wat men niet moet vergeten is dat al deze kosten met belastinggelden worden betaald. Boldewijn hoopt dat de nieuwe regering alle last minute benoemingen terugdraait. Hij vraagt zich af waarom de gewezen vicevoorzitter van het parlement en herkozen assembleelid Melvin Bouva op het laatste moment benoemd wordt tot adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De vraag is waar was hij al die tijd, wie gaat hij nu adviseren en wie zegt dat de nieuwe regering hem als adviseur wil hebben, vraagt Boldewijn zich af. “Dit is duidelijk een gunst.”
De bestuurskundige stelt verder dat de nieuwe regering het niet gemakkelijk zal krijgen. Hij voorspelt dat tweederde van de regeringsbegroting naar personeelslasten zal gaan. Zij heeft een verkeerde start gemaakt door ministeries te zitten verdelen, maar ook de onverantwoordelijke zaken waarmee de aftredende regering bezig is zal als een zware ketting om haar nek hangen, zegt Boldewijn.