Vijftig gezondheidswerkers uit Cuba arriveren vrijdag in Suriname om te ondersteunen met COVID-19. Het gaat om tien ICU-verpleegkundigen, twintig algemeen verpleegkundigen met ervaring bij calamiteiten, een infectioloog, een intensivist en achttien artsen die eveneens ervaring hebben bij calamiteiten. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid gaf gisteravond tijdens de COVID-19-persconferentie aan dat de gezondheidswerkers terugkeren naar hun land wanneer COVID-19 voorbij is.
De minister gaf verder aan dat er twintig verdachte COVID-19 gevallen zich hebben voorgedaan, waarvan negentien negatief zijn getest. Momenteel zijn 33 personen in thuisquarantaine. Ook in het Marwina Ziekenhuis zijn gisteren veertien personen in quarantaine gegaan.
Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), gaf aan dat het in quarantaine zijn niet betekent dat iemand het virus heeft, maar ter observatie in de quarantainefaciliteit is geplaatst. Het RCR Zorghotel en het Marwina Ziekenhuis zijn momenteel in gebruik als quarantaineruimtes.
Minister Elias gaf verder aan dat het ministerie van Volksgezondheid gisteren heeft vergaderd met alle directies van de ziekenhuizen en de directie van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) om alle zaken in place te hebben. Verder is ook vergaderd met de infectiologen, microbiologen en anesthesiologen zodat ze gereed zijn wanneer meer gevallen zich zouden voordoen.
Er zijn ook met het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) afspraken gemaakt. De directie van het SVZ heeft eerder aan het ministerie te kennen gegeven, dat zij nog niet klaar is om COVID-19-patiënten op te vangen op de Intensive Care (IC). De reden hiertoe is dat ze niet beschikken over alle middelen om die zorg te kunnen bieden. De volksgezondheidminister gaf te kennen dat de nodige middelen al zijn afgegeven aan het SVZ. Het gaat om drie pallets aan goederen die 75 procent van de behoefte moet dekken bij het ziekenhuis.
Vishmohanie Thomas