“Advocaten zijn vrij in hun beroep. Niemand en niets kan en mag ons tarief bepalen. Wij bepalen onze tarieven zelf,” zegt een verontwaardigde Harish Monorath, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova), tegenover Suriname Herald.
Hij stuurt hiermee een duidelijke boodschap naar waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks, die vindt dat het huidige tarievensysteem van advocaten niet goed geordend is. “Maakt u justitiabelen niet gek met de tarieven die u zult vragen voor de rechtsbijstand. Maakt u ze niet gek,” benadrukte de waarnemend hofpresident donderdag bij de beëdiging van drie advocaten.
Hij merkte op dat er vanuit de gemeenschap veel ontevredenheid is over de tarivering van deze groep. Rasoelbaks is daarom blij met het advocatentuchtcollege dat volgens hem richting zal geven aan het tarievensysteem van advocaten.
Monorath bevestigt dat er inderdaad juristen zijn die misbruik maken van hun beroep bij rechtsbijstand. Deze groep moet volgens de Deken weggeschrapt worden uit het bestand van advocaten. Echter, hij vindt dat de waarnemend hofpresident de advocatuur niet in een beklaagde bank moet plaatsen met zijn uitspraken. Hoewel ook hij blij is met de realisatie van het tuchtcollege, vindt Monorath dat het Hof van Justitie de handen ook in eigen boezem moet steken, omdat advocaten voor een groot deel afhankelijk zijn van de verrichtingen van het Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie en de overheid.
“Het is leuk dat er ontwikkelingen zijn bij het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie, maar het duurt te lang,” meent Monorath. Hij wijst erop dat er randvoorwaarden gecreëerd moeten worden voor het advocatenkorps. De Deken geeft aan dat er nog teveel problemen zijn die zijn collega’s belemmeren het werk professioneler uit te voeren. “En daarom zeg ik, schoenmaker je hebt je eigen problemen. Je moet niet naar die van ons kijken,” aldus Monorath.
Jason Pinas