Vier jaar na de laatstgehouden editie vindt deze week de Avondvierdaagse weer plaats. De 59ste editie van het jaarlijks terugkerend evenement gaat vandaag van start en duurt tot en met zaterdag.
Met het thema “We lopen allemaal weer mee met de AVD”, kondigde organisator Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) vorig jaar de terugkeer aan van de wandelmars, zoals de Avondvierdaagse in de volksmond bekendstaat. Het evenement werd in 2020, 2021 en vorig jaar afgelast vanwege de gezondheidsrisico’s in verband met de covid-19-pandemie.
De wandelaars, die vier jaar in de wachtkamers zaten, tellen intussen de uren af naar de herstart van de AVD deze week. Brayen Refos heeft letterlijk zijn kostuum en schoenen al klaarliggen. “Ik ben helemaal ready”, kijkt hij enthousiast uit naar de wandelmars waar hij tot en met de laatstgehouden editie in 2019 32 jaar onafgebroken aan meedeed.
Het was voor hem de afgelopen vier jaar even wennen aan een vakantie zonder avondvierdaagse. “De wandelmars was vooral voor de deelnemers zoals ik die er elk jaar aan meededen, een vaste hobby geworden, dus was het een beetje moeilijk te verwerken dat we er zolang niet aan konden meedoen. Maar we zijn heel blij dat het terug is.”
Sociaaleconomische situatie
Omdat het zolang niet gehouden is weet Refos die in de culturele groep Krin Konsensi meeloopt nog niet precies wat te verwachten de komende vier dagen. Voorzitter Purcy Olivieira bereid de samenleving wel op één ding voor: het deelnemersaantal zal niet meteen weer zo groot zijn als bij de edities voor de coronapandemie in 2020. “Als je denkt dat je 6000 of 7000 mensen op het BVSS-terrein zal zien, leef je niet in Suriname. Dan ben je niet realistisch”, zegt hij.
Volgens Olivieira leidt de AVD niet alleen nog onder de naweeën van de pandemie maar vooral de verslechterde sociaaleconomische situatie heeft er een grote impact op. Hij begrijpt het daarom dat niet zoveel deelnemers zich dit keer hebben opgegeven zoals bij voorgaande edities.
“Ouders betalen liever voor schoolspullen en dergelijke met het geld dat ze zouden uitgeven om hun kinderen aan de wandelmars te laten meedoen. Mensen stellen prioriteiten. In het kader van gezondheid mag de AVD dan wel belangrijk zijn, maar het is onder de huidige omstandigheden in het land voor veel mensen niet de hoogste prioriteit.”
De BVSS-voorzitter gelooft dat het nog even zal duren voordat de Avondvierdaagse weer het evenement zal zijn zoals het publiek het de afgelopen jaren gewend was. “Wat we nu doen is een herstart. Afhankelijk van de sociaaleconomische situatie in het land zal de AVD misschien na drie, vier jaar weer de oude zijn.”
Voor wat de opzet van de activiteit betreft is er niet veel veranderd. De verschillende categorieën in zowel de junioren als het seniorenklassement zijn onveranderd gebleven. Het grootste verschil van deze Avondvierdaagse met de voorgaande edities is de periode waarin het wordt georganiseerd.
Pilot
Traditiegetrouw werd de wandelmars in de Paasvakantie gehouden, maar de organisatie week dit jaar daarvan af vanwege ‘onvoorspelbare weersomstandigheden als gevolg van global warming’. In april doet de grote regentijd zijn intrede. Echter, sommige wandelaars kunnen zich er niet in terugvinden dat de activiteit verplaats is naar september in de grote drogetijd.
De BVSS-besloot daarom de starttijd te verschuiven van vier uur naar vijf uur ‘s middags. Refos is benieuwd naar hoe dat zal uitpakken. “Eigenlijk is de zon tegen vijf uur nog een beetje fel maar laten we zien hoe het gaat.” Olivieira laat weten dat het niet definitief is dat de AVD voortaan in september wordt gehouden. “Het is een pilot. Wanneer het voorbij is gaan we deze editie evalueren en als blijkt dat we moeten teruggaan naar april gaan wij terug naar april.”