Wielrenster Tachana Dalger blikt tevreden terug op 2022. “Het was een productief jaar voor mij. Ik heb meer dan gewoonlijk aan wedstrijden kunnen meedoen. Dat is dus een succes.” Zij is ingenomen met haar behaalde resultaten dit jaar, maar vindt dat het altijd beter kan.
Dalger had zich voor dit jaar ten doel gesteld om een goed resultaat tijdens deelname aan de Panam- kampioenschappen neer te zetten. Het betrof onder andere verbetering van haar tijden en het winnen van eremetaal op een groot toernooi.
“Ik heb mijn tijden steeds kunnen verbeteren en ben vooruitgegaan in de afgelopen zes maanden.” De overwinning van de Caribische titel was een bijzonder moment voor de wielrenster, “maar van de andere wedstrijden daarvoor had ik meer verwacht. Het is dit jaar niet gelukt, maar het zal volgend jaar wel zeker lukken.”
De Surinaamse is reeds aangevangen met de voorbereidingen richting het nieuwe jaar. Het is het keihard trainen geblazen. Zij heeft zich ten doel gesteld als baanwielrenster verder te blijven groeien, persoonlijke tijden te verbeteren en wedstrijden te winnen. Het is volgens Dalger een uitdaging.
“Mentaal moet je sterk zijn en blijven om erdoorheen te gaan. Je moet vooral geloof hebben in het proces. Ook prioriteiten stellen is belangrijk”, legt de meervoudige wielrenster van het jaar uit.
Haar volgende grote competitie is de Nation Cup april volgend jaar in Canada. ”Ik wil tijdens dit toernooi mijn beste tijd neerzetten en kwalificeren voor de sprints.” Deze ontmoeting is van eminent belang voor het binnenhalen van punten om te kwalificeren voor de World Cups en andere wedstrijden.
Steun
Volgens Dalger is de ondersteuning vooral financieel redelijk. “Het is niet altijd wat ik heel graag wil, maar het is toch gelukt. Mentaal had ik mijn coach, vrienden en familie die mij bij stonden.” Financieel en op andere vlakken boden de Surinaamse Wielrenunie (SWU) en het Surinaams Olympisch Comité (SOC) ook een helpende hand.
De wielrenster benadrukt dat het haar financieel behoorlijk wat moeite kost. “Ik zal volgend jaar veel meer moeten uitgeven, omdat ik veel materiaal zal moeten aanschaffen dat nodig is voor deze sport. De meeste dingen die ik gebruik zijn geleend. Als ik hoger wil zal ik dus mijn eigen spullen moeten hebben”, licht zij een tipje van de sluier.
Het komende jaar zal zij een baanfiets moeten kopen. Daarnaast zijn de onderdelen en de daarbij behorende tools erg belangrijk. “Ik zal hiervoor sponsoren moeten zoeken en hopelijk vind ik die, maar het is niet zo makkelijk.”
Ze krijgt een ‘kleine’ steun van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) met als doel zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. “Dit covert nog net mijn huisvesting, voeding en transport in Trinidad waar ik train.”