De hele dag herkauwen hordes Surinamers zinnen als “eerlijk leiderschap, integer leiderschap,” zonder kennelijk te begrijpen wat zij elkaar napraten. Deze zelfde Surinamers zijn zelf zo oneerlijk, zo niet integer, zo onzuiver en zo onredelijk als maar kan. Hoe hypocriet kan men zijn? Hoe vals kan men zijn? Hoe schizofreen kan men zijn? Dit gaat dwars door alle sociale lagen, etniciteiten en religies heen. Het rot in het beton zit heel diep in de samenleving. De tenen zijn lang, want zodra men zegt dat het land een “failed state” is, reageren diezelfde Surinamers alsof ze door een bij zijn gestoken. Is er niemand in Suriname die het lef heeft om dwars tegen dat napraten in, de mensen een spiegel voor te houden?
Normaal maken wat fout is
Surinamers willen alles wat overduidelijk fout is gewoon normaal maken. En vervolgens verbaasd zijn dat het land steeds verder verloederd raakt.
– NDP’ers zijn nu openlijk verbolgen dat deze regering Bouterse geen staatsbegrafenis heeft gegeven. Zij willen niet begrijpen dat het hier gaat om iemand die veroordeeld was en die op de vlucht was. Wat je verder ook van Bouterse vindt, een staatsbegrafenis kon in deze situatie simpelweg niet. Toch willen NDP’ers hier weer – ja, weer! – iets wat fout zou zijn normaal maken. Sommigen maken er zelfs een racistisch verwijt van richting de “koelie Santokhi.” Onbegrijpelijk.
Noot: Als men het niet eens was met het vonnis, had dat eerder via het proces moeten worden aangevochten. Ik heb dus geen oordeel over Bouterse in dit artikel, maar stel simpelweg vast dat er een vonnis was en dat Bouterse ondergedoken was, wat niet legaal was.
– VHP’ers en NPS’ers hoeven niet te denken dat zij de vaandeldragers van fatsoen zijn, want ook zij hebben iets wat fout is normaal gemaakt. Door Brunswijk als vicepresident te accepteren, hebben VHP en NPS boter op hun hoofd en daarmee actief bijgedragen aan de verloedering van de samenleving.
– NDP’ers nemen met veel bombarie een ethische code aan, maar werken vervolgens graag samen met iemand die de CBvS heeft ‘belazerd’ door contracten via een omweg te sluiten ten gunste van zijn eigen bedrijf. Hiermee maakt de NDP iets wat gruwelijk fout is volledig normaal en weigert men afstand van deze persoon te nemen.
– Amoksi vindt het normaal dat Brunswijk een app ontvangt van Bouterse vanuit zijn schuilplaats en dat Brunswijk deze niet meldt om Bouterse op te kunnen sporen. De minister van Justitie en Politie vindt dat normaal! De vicepresident vindt dat normaal! En ABOP’ers maken iets wat fout is zonder blikken of blozen volkomen normaal.
– Drugshandel tiert welig. Regelmatig worden drugs aangetroffen, maar niemand in het ‘dorp’ Suriname doet eraan mee — althans, dat zegt men. Tegelijkertijd kent iedereen genoeg mensen die plotseling rijk zijn geworden zonder iets noemenswaardigs gedaan te hebben. Iedereen kijkt weg. Surinamers verwachten dat kabouters het probleem gaan oplossen, want zelf actie ondernemen zit er niet in. Spreek hen vooral nergens op aan.
– De media in Suriname hoorde vanaf dinsdag dat er iets aan de hand was rond Bouterse, maar zes dagen later, op zondag, waren zij er nog niet in geslaagd om de meest basale vragen te stellen, laat staan antwoorden te krijgen. “Zo doen wij dat niet in Suriname,” hoor je ze zeggen. Het stellen van de juiste vragen om informatie te verkrijgen over de toedracht blijft achterwege. Ondertussen wisten Nederlandse media zoals De Telegraaf, NOS en RTL binnen enkele dagen meer te vertellen dan de Surinaamse media met hordes verslaggevers in bijna een week. Toch durft niemand hen erop aan te spreken, want zij hebben “niet de middelen” — wat in feite neerkomt op een gebrek aan euro’s. Het foute – het wegkijken en ontwijken – wordt maar al te graag genormaliseerd. Geen vragen stellen betekent niets hoeven vertellen, en met pietluttige vragen kan de krant toch gevuld worden.
De hele gemeenschap kijkt naar alles en haalt haar schouders op met zinloze opmerkingen als: “Zo gaat dat in Suriname.” De gemeenschap verwacht kennelijk dat smurfen en aliens komen om het volk fatsoen bij te brengen. Zelf alles goedkeuren en dus meewerken aan niet-integer gedrag, maar toch steeds hopen dat er straks integere leiders opstaan om de leiding te nemen? Waar zouden die integere leiders vandaan moeten komen? Buitenaards? Uit de verloederde samenleving?
Onredelijkheid en valsheid
– De gemeenschap is buitengewoon onredelijk en vals. Dat wordt nu weer duidelijk rond het overlijden van Bouterse. Plotseling worden verwijten gemaakt aan het adres van Santokhi, alsof hij verantwoordelijk is voor de vervolging, de strafmaat en erger nog, het onderduiken van Bouterse en diens overlijden. De meest smerige reactie van NDP’ers en aanhangers van Bouterse is de sfeermakerij rond Santokhi als hindostaan. Hier zie je de schadelijke effecten van de racistische insteek van onder andere Oostburg. Dus het zou die “koelie Santokhi” zijn die Bouterse wilde aanpakken?
De realiteit is echter dat het proces tegen Bouterse is opgestart door Venetiaan, geen koelie. De verjaring is gestuit door Venetiaan, een Afro-Surinamer. Het proces tegen Bouterse is jarenlang door de NPS en mensen aan hen gelieerd aangejaagd. Het was Venetiaan die weigerde de democratisch gekozen Bouterse de versierselen op te hangen. Maar het was wel Santokhi die later de versierselen uit handen van Bouterse aannam.
Wie heeft in de jaren tachtig met Bouterse samengewerkt aan een proces richting democratie? Juist, dat was die “koelie Lachmon” en geen NPS’er of een Afro-Surinamer! Dit is een andere kant van de foute houding van aanhangers van de NDP en een reflectie van de scheefgetrokken houding binnen de gemeenschap. Als je zelf zoveel fout injecteert in een samenleving, hoe kun je dan verwachten dat er integere en eerlijke leiders uit jouw midden opstaan? Hoe dan? Van waar?
Wat zou Bouterse zelf vinden van zo’n houding? Opvallend is dat op de Facebookpagina van de NDP een boodschap van Bouterse staat die haaks lijkt te staan op de houding van veel van zijn aanhangers.
Stop met dat foute gedrag. Stop met dat racistische. Stop met dat foute gedrag recht te praten met muggenzifterij over wetgeving. Kijk niet steeds weg.
Hikmat Mahawat Khan