De Nationale Partij Suriname feliciteert de gehele bevolking met 49 jaar staatkundige onafhankelijkheid en moedigt aan tot trots op onze natie en vast geloof in eigen kunnen. Tegelijkertijd roept de partij op tot serieuze bezinning bij de herdenking van ’s lands zelfstandigheid. Zij herinnert aan de goede startpositie van de onafhankelijkheid op 25 november 1975, een positie die symbool stond voor broederschap en eensgezindheid.
Deze goede start is echter al in een vroeg stadium tenietgedaan door de staatsgreep in 1980. Dit moment in de geschiedenis van ons land werd aanvankelijk als positief ervaren door de samenleving, maar bracht al snel ingrijpende en desastreuze gevolgen met zich mee voor de monetaire stabiliteit, de economie van Suriname, het investeringsklimaat en de ontwikkeling van ons land en volk.
De partij wijst op de vele protesten in de jaren tachtig, de onterechte vrijheidsberovingen, maar vooral op de zwarte bladzijden in de geschiedenis van ons land: de moord op 15 prominente burgers en het dieptepunt van de binnenlandse oorlog, die in 1986 begon en pas in 1992 tot een einde kwam. De geschiedenis laat zien dat sinds 1980 het land op alle fronten en binnen alle sectoren steeds verder achteruitging, waarbij de dekking van de Surinaamse munt niet meer gegarandeerd was.
De NPS bleek echter in staat om een einde te maken aan deze achteruitgang en zelfs verbetering te brengen in de sociaal-economische en financiële situatie van Suriname. In de periode 2000–2010, tijdens de regering-Venetiaan (kabinet Venetiaan III), werd opnieuw een basis gelegd voor veelbelovende toekomstige financiële vooruitzichten. Dat kabinet slaagde erin om de kapotte economie in twee opeenvolgende termijnen van vijf jaar onder NPS-regering om te buigen van achteruitgang naar stabiliteit en vervolgens van stabiliteit naar vooruitgang. De wisselkoers bleef stabiel op SRD 2,80 voor één US-dollar, wat voorspelbaarheid in de economie bracht. Deze stabiliteit en voorspelbaarheid creëerden een gunstig investeringsklimaat, wat ondernemers stimuleerde om te investeren.
Toen in 2010 echter een nieuwe regering zonder de NPS aantrad, werd de economie wederom kapotgeslagen. De staatskas werd volledig leeggehaald en het land werd opnieuw opgezadeld met torenhoge binnenlandse en buitenlandse schulden.
Suriname staat nu aan de vooravond van een belangrijke keuze die onze economie en de ontwikkeling van ons land in positieve zin moet beïnvloeden. Kiezen we voor stabiliteit, economische verbetering en vooruitgang van land en volk, of blijft het volk achter met verdere verslechtering van woon-, leef- en werkomstandigheden? We staan op een tweesprong!
Vanuit haar positie in het begin van de huidige regering heeft de NPS geprobeerd een positieve bijdrage te leveren aan de opbouw van het land, met een duidelijk gepresenteerde ontwikkelingsvisie. Onvoldoende medewerking en discutabel handelen binnen de regering hebben de groene partij echter gedwongen de coalitie te verlaten. De constatering was, en is nog steeds, dat het huidige regeerbeleid het algemeen belang niet dient.
Op basis hiervan stelt de NPS dat we op weg naar 50 jaar Srefidensi in 2025 een belangrijke fase ingaan waarin we moeten leren van de fouten van de afgelopen 49 jaar en waarin corrigerende maatregelen noodzakelijk zijn. Waar Surinamers in 1975 vanwege politieke en economische onzekerheid naar Nederland vertrokken, zullen wij serieuzer dan ooit het traject inzetten waarbij burgers terug willen keren naar hun eigen land. Daar zal de NPS zich in de komende periode sterk voor maken.
“Laten wij werken aan hetgeen dat ons bindt, en niet aan wat ons scheidt,” aldus de partij.
Namens de NPS
Dr. Gregory Rusland