Genoten van de laatste mediasensatie: vader-en-zoon-verhalen? Het wordt steeds duidelijker. Bouta en Chan – zelfde opleiding, zelfde vorming, zelfde type zonen. VHP of NDP: allemaal dezelfde rommel, dus één pot nat. We zien dat we het niet moeten hebben van de sociopaten in de politiek.
Oké, nu terug naar de harde realiteit als het gaat om de ontwikkeling van land en volk.
Iedereen die verwacht dat TotalEnergies “local content” – dus gratis werkgelegenheid, geld, weelde en meer – naar Suriname gaat brengen, zal bedrogen uitkomen.
Men vergeet dat de Fransen een paar kilometer verderop Frans-Guyana hebben, Europees grondgebied waar Europees recht en wet gelden. Daar zit geen kruipende, bruine-bonen-etende magistratuur met een gekopieerd wetboek onder de arm op de wc-pot bij complexe rechtszaken. De Fransen plannen in stilte en doordacht, terwijl Surinaamse politici luidkeels en dom kletsen op hun eigen cook-outs.
Gedegen planning doe je niet zoals de dwaas Essed met zijn opzet van West-Suriname. Je verbrast geen geld om je ego te verwezenlijken – dat is typisch Surinaams. Geo-economie plan je zorgvuldig, vooruitdenkend en in stilte. Wanneer de Fransen plannen maken, wanneer bedrijven als TotalEnergies scenario’s uitwerken, doen ze dat niet zoals de amateurs van Staatsolie, die vooral bezig zijn met de volgende cook-out. De Fransen denken zaken 50 tot 100 jaar vooruit.
TotalEnergies heeft Frans-Guyana en heeft Suriname niet nodig
In het onderstaande leg ik uit waarom. De Surinaamse politieke goden willen u laten geloven dat ze het goed hebben geregeld en dat er olie- en gasdollars gaan regenen boven Suriname. Maar dit is een droom. De harde realiteit is dat Suriname het zal moeten doen met “local kruimels.”
Dit scenario, waarbij TotalEnergies en daarmee de Franse overheid ervoor kiest om haar eigen overzeese departement Frans-Guyana een flinke economische impuls te geven, is zeer denkbaar en logisch. TotalEnergies weet zeker dat als zij overslagplaatsen voor olie en gas, havens en andere noodzakelijke faciliteiten in Frans-Guyana opzet, alle investeringen in eigen huis blijven en adequaat beschermd kunnen worden. Vanuit Frans-Guyana kan Frankrijk, met haar militaire macht, ervoor zorgen dat alle investeringen van TotalEnergies voor de volle 100 procent beschermd blijven op Frans grondgebied.
Frans-Guyana kan ook andere olie- en gasinvesteerders in de regio, die voor de kust van Suriname opereren, de mogelijkheid bieden gebruik te maken van faciliteiten die de Franse regering in Frans-Guyana opzet. Chevron, Petronas, Shell – wie er ook komt voor de kust van Suriname – doet betere zaken met de EU, met Frankrijk, onder Frans recht en wetgeving, en dus vanuit Frans-Guyana.
Suriname is onbetrouwbaar, beschikt niet over voldoende geschikte mensen, en heeft niets te bieden aan TotalEnergies en andere grote oliemaatschappijen.
Vanuit Frans-Guyana, als Europees grondgebied en deel van de EU, kan TotalEnergies alles doen zonder het risico te lopen dat een machtsdronken Surinaamse politieke populist de boel nationaliseert. Ook het opzetten van een olieraffinaderij in Frans-Guyana behoort tot de mogelijkheden. De “pop-tji-patoeh”-raffinaderij van Suriname hebben de Fransen niet nodig. Met de komst van andere spelers zoals Petronas, Chevron, Shell en meer, is voor TotalEnergies, als first mover, en voor de Franse regering, samenwerking met alle oliebedrijven die in Suriname neerstrijken een eenvoudig strategische kwestie.
Frans-Guyana is al decennialang een strategische locatie voor de EU. Denk aan Kourou, van waaruit raketten worden gelanceerd. Frans-Guyana heeft ruime ervaring met hoogwaardige technologie. Als dit mogelijk is, kan Frans-Guyana vanzelfsprekend ook de olie-industrie en alle behoeften van TotalEnergies van A tot Z faciliteren.
De Franse olie- en gasingenieurs zullen vanuit nationalistisch oogpunt eerder kiezen om te wonen en werken vanuit Frans-Guyana dan vanuit Suriname. Een paar kilometer extra reizen, of met helikopters naar de boorplatforms vliegen (kleine landjes op zich), is voor de Fransen geen probleem. Als er iets misgaat, hoeven ze niet afhankelijk te zijn van de Surinaamse gezondheidszorg. Welke Fransman wil zichzelf onderwerpen aan de gezondheidszorgmaffiosi van Suriname en baby’s zien sterven onder bewind van incompetente ministers van Volksgezondheid? Ja, u begint het te begrijpen. Goed zo!
Frans-Guyana heeft genoeg land om ervoor te zorgen dat Franse gezinnen er veiliger kunnen wonen dan in Suriname, met toegang tot scholen in hun eigen taal en volgens Europese standaarden.
Kourou is bijvoorbeeld een toplocatie met blauw water voor de kust en witte stranden, ideaal om de Frans-Guyanese economie een flinke impuls te geven. Hierdoor kan de bevolking van Frans-Guyana floreren door de bevoorrading van TotalEnergies, haar werknemers, de gezinnen van de Fransen die er werken, en meer. Manna is een toplocatie voor fruitteelt, groenteteelt en veeteelt.
Conclusie
Met andere woorden, de komst van TotalEnergies en alles wat daarmee gemoeid is, betekent een gigantische economische boost voor Frans-Guyana (FG) en niet per se voor Suriname.
Het is opmerkelijk dat ik, van 8000 km afstand in Europa, dit onder uw aandacht moet brengen, terwijl al die Surinaamse economen, strategen en sabimans druk bezig zijn met het organiseren van de kerst-cookout. Ze hebben het druk met het kopen van pagara’s voor oud en nieuw en moeten kerstbrood hamsteren van Fernandes.
Ondertussen ontvouwt zich een geo-economisch fenomeen recht voor de neuzen van de Surinamers, aan de Frans-Guyanese kant. Tegelijkertijd wordt u door uw eigen sluwe politici, die “niets zeggen en in rondjes praten,” goed voor de gek gehouden met verhaaltjes over “local content.”
Ik geef toe, “kruimeltjes-content” is ook wat waard!
Dr. Ashwin Ramcharan RO