Het heeft geen extra betoog nodig, het is nu bijna een feit, zelfs vriend naast ‘vijand’ (=concurrenten) zijn het erover eens dat deze regering met Santokhi voorop een desastreus beleid voortzet en een ravage aanricht, zowel economisch als sociaal. Daarover heb ik al diverse artikelen geschreven en in heldere tonen, geuren en kleuren aangegeven dat de eenheid onder de samenleving verscheurd wordt, tot aan het polariserende toe.
Santokhi is een hindostaan die president is. Hij is een VHP’er die president is. En zo kan je hem meer kwalificaties geven als je verder op microniveau wilt inzoomen zoals hij is een Lelydorper, hij is een hindoe, hij is Arya Samaj. Dat Santokhi met zijn huidig beleid en stijl niet meer als president mag terugkeren hoeft ook geen betoog.
Dus nogmaals, het is niet zo dat hij niet mag komen om wie hij is maar hij mag niet terugkomen om zijn beleid en stijl. Zijn diehard fans mogen er anders over denken. Moeite doen om hen tot andere inzichten te brengen is net zo zinloos als emmers water naar de Atlantische Oceaan brengen en dat is niet zo ernstig, maar het verontrustende en schokkende wat zich nu aftekent in Suriname is het racistisch denken in de samenleving.
Het opvallende wat wij in Suriname en onder Surinamers nu horen is dat velen – vooral niet -hindostanen – plotseling het falen, de onkunde en het polariserende beleid van Santokhi vertalen als een hindostaans beleid en aan die vertaling de conclusie koppelen dat voorlopig de komende 50 jaren geen hindostaan president mag worden.
Je vraagt je af waar deze redenering vandaan komt: is het gebrek aan logisch denken of is het pure racisme?
In dit verband wil ik iedereen verwijzen naar de wijsheid die Bouterse vorig jaar benadrukte op een bijeenkomst: “if yu lob Chan of if yu no lob Chan dat na yu zaak. Chan is niet synoniem voor de hindostaan”. Hij zei dus dat men het beleid en het gedrag van Santokhi niet mag koppelen aan de hindostaan. Men mag vinden wat men vindt van Bouterse maar aan zijn bromtji dyari-gedachte kunnen velen niet tippen. Geen enkele politieke leider in Suriname komt maar in de buurt van zijn gedachtegoed.
Gebrek aan logisch denken
Om hen die moeite hebben om consistent, consequent en logisch te denken het volgende ter overdenking. Suriname is al bijna 49 jaar onafhankelijk en nog steeds is het een “broko pranasi”. In die 49 jaar hebben slechts 2 hindostaanse presidenten samen tot nu toe maar 6 jaar het land gediend. Shankar maar ongeveer 2 jaar en Santokhi nu ongeveer 4 jaar. Het kabinet-Shankar was een Surinaams kabinet onder leiding van president Ramsewak Shankar (VHP). In deze periode was Henck Arron (NPS) vicepresident, maar in de praktijk fungeerde hij als een soort premier van het kabinet.
Dus in die 49 jaar zijn slechts 6 jaar hindostanen aan de top geweest en de overige 43 jaar niet-hindostanen zijnde creolen en mixen aan de macht geweest. Hoe komt het dat diezelfde mensen die nu ‘schreeuwen’ dat de komende 50 jaar geen hindostaan president mag zijn nooit geroepen hebben dat de komende 50 jaar er geen niet-hindostanen aan de macht mogen zijn omdat 43 jaar de niet-hindostaan mede debet was aan de broko pranasi. Dus de komende 50 jaar ook geen creool of mix aan de macht? Dit legt meteen bloot dat men of niet logisch kan denken of dat men “smerig racistisch denkt”.
Racistisch denken
In Suriname heeft men een valse gewoonte om racistisch te zijn, maar niet openlijk te willen zeggen dat men racistisch is. Het wordt tijd dat iemand de olifant in de kamer benoemt, het beest in de bek kijkt en de mensen erop aanspreekt.
Beluister hier de uitzending bij D-TV van zaterdag 27 april 2024 met Siebrano Pique en beluister dan maar vanaf minuut 57:
Hier hoor je hoe Pique heel laf vertelt dat het volk, de mensen op straat, vinden dat voorlopig de komende 50 jaar geen hindostaan president mag zijn. Harderwijk was gelukkig heel adrem en alert en sprak hem hier stevig op aan. Zo moet dat! Als men denkt dat het niet Pique is die zo denkt maar dat hij zegt wat het volk, de mensen op straat, denkt dan vergist men zich. Hij corrigeert de mensen op straat, het volk, niet en zegt hen niet zoals Harderwijk stevig stelling tegen neemt, dat het een onbehoorlijke gedachte is maar integendeel, uit zijn reacties kan je afleiden dat hij dat ook vindt maar dat slechts halfbakken toegeeft.
Eenmaal daarmee verder geconfronteerd door mij, ik belde in, kwam de “aap uit de mouw” en dan zie je dat hij dat ook vindt, maar zich dan weer laf gaat verschuilen achter een achterlijke opmerking van Lachmon – als die dat ooit gezegd zou hebben – die trouwens zelf een hindostaan, Shankar, als president had ‘geplaatst’.
Later in dat gesprek zegt Pique nog in al zijn verdorvenheid dat zijn moeder zei “een koelie blijft een koelie”. Wederom laf want “a no mi taki, ik citeer wat mijn moeder zei”. Overigens wie Pique op social media volgt weet dat hij wel continue racistisch denkt en schrijft, dus hij ‘misbruikte’ zelfs zijn moeder om zich vals achter haar woorden te gaan verschuilen. Met zoveel lafheid en valsheid is geen land te bezinnen. Politici, althans verantwoorde politici moeten ver van dit soort lui blijven lijkt mij.
Positie en houding politici
Ik denk dat het hoog tijd wordt voor verantwoorde politici om zich te ontdoen van dit soort mensen in hun kielzog. Verantwoorde politici kunnen nu laten zien dat het hun menens is om het land te ontwikkelen op beide fronten, zowel economisch als maatschappelijk. In dit verband mag verwezen worden naar de houding van de NDP met hun recentelijke reacties waarbij waarnemend voorzitter Abrahams met zijn team de bromtji dyari-gedachte, een wapenfeit van de NDP tot nu toe, krachtig heeft verdedigd en de racistische uitingen van iedereen inclusief prominente NDP’ers verworpen heeft via een schriftelijke verklaring en een interview bij D-TV.
Deze giftige racistische wending in de samenleving is alleen te keren met alerte en verantwoorde MCO (media, commentatoren en opiniemakers) zoals Harderwijk in genoemde uitzending en verantwoorde politici als Abrahams bij afwezigheid van Bouterse.
Politici die zich omringen door racistische en racistisch gif spuitende propagandisten moeten ook op worden aangesproken. Wij kennen de opmerkingen “vertel mij wie jouw vrienden zijn dan zeg ik je hoe jij bent”.
Als politici zich omringen of laten ‘endorsen’ door mensen als Pique dan weten wij ook meteen hoe die politici zijn. Op weg naar mei 2025 moet de discussie transparanter, eerlijker en logischer worden. Dankzij social media en digitale technologie kunnen de Surinamers zich niet meer terugtrekken achter hun oude fort zoals de kolonisten dat vroeger deden met Fort Nieuw-Amsterdam en Fort Zeelandia. De wakkere geesten zijn nu overal, de foute mensen moeten weten dat ze “on the watch” zijn. Er is nu geen ontkomen aan.
Hikmat Mahawat Khan